Egy kapcsolatban természetes a munkamegosztás, hiszen van, amit mindig is a férfiak csináltak (jobban), és van, amit a nők. Amíg tartott az a korszak, amikor csak a férjek dolgoztak munkahelyen, feleségeik pedig otthon nevelték a gyerekeket és vezették a háztartást, ez a téma nem számított túl izgalmasnak. Amióta azonban az a normális, hogy a nejeknek is van egy ugyanolyan munkahelye, mint uruknak, a hétköznapi teendők elvégzését valahogy mindenkinél fel kell osztani. Nézzük meg 7 pontba szedve, hogy mik azok a feladatok, amik általában, illetve extrém esetekben a nő reszortjába tartoznak, holott nincs különösebb magyarázat arra, hogy egy férfi miért ne láthatná el ezeket a feladatokat!

1. Háztartás - Ami a legtöbb nőnek anno a főállása volt, azt ma rengeteg hölgy űzi másodállásban. A 8 óra munka után még otthon várja a főzés-takarítás-mosás-vasalás, amiből a férjek ugyan manapság ki szokták venni a részüket, de nem mindenki azonos mértékben, és a háztartási teendők zöme általában a nőre marad. Sok modern férfi főz, de kevesebb mosogat és még kevesebb - hogy csak egy példát említsünk - vasal.

2. Öltöztetés - Még gyerek voltam, de a mai napig emlékszem, amikor egyszer megdöbbenve hallottam a tévében, hogy Havas Henrik arról beszél, hogy neki minden reggel a felesége készíti ki az aznapi fehérneműt-öltönyt-nyakkendőt, és ő meg se nézi, mi az, csak felveszi. Nálunk ilyen otthon soha nem fordult elő, de biztos Havasékon kívül még rengeteg család van, ahol a nő a férjnek nemcsak a felesége, hanem a stylistja is egyben.

3. Hajvágás - Itt nyilván nem egyenlő adottságokkal indul a két oldal, hiszen egy férfihajat sokkal könnyebb elfogadhatóra levágni (főleg géppel), mint egy nőit. Így aztán a férjektől nem lehet elvárni, hogy feleségeiknek fodrászai legyenek, miközben sok hölgy kifejezetten élvezettel nyírja meg kedvesét, megspórolva neki ezzel egy fodrászhozmenetelt.

4. Körömvágás - Olyat még nem hallottam, hogy egy férfit felesége borotvált volna, de olyat igen, hogy a kedves nej vágja ura körmét. Az illető férjnek persze inkább a pedikűr, mint a manikűr terén kél el a segítség, hiába, a lábunkról nehezebb levágni a körmöt. A dologban a furcsa csak az, hogy valamiért természetesnek tűnik, hogy a szívesség nem kölcsönös, azaz feleség a saját lábát is maga ápolja.

5. Családi kapcsolatok ápolása - Önöknél is mindig a feleség írja meg az egész család nevében a karácsonyi- és egyéb üdvözlőlapokat? A többieknek nincs más dolguk, mint nevüket odakanyarítani a küldemény aljára, de az évfordulókat, illetve általában a távolabbi családtagok puszta létét valamiért mindig a nőknek kell fejben tartaniuk. Nők szervezik meg az összejöveteleket, és általában az ajándékokat is ők szerzik be, gyakran még a másik nőnek járó csokrot is ők vásárolják meg a virágboltban.

6. Házipatika - Mindenkinél van otthon egy zacskó, egy doboz vagy egy fiók, ami gyógyszerekkel van tele valami váratlan baleset vagy betegség esetére. Nem mindig, de gyakran csak a nők szokták tudni, hogy mi van benne, mi hiányzik belőle, és ők maguk pótolják, ami kifogy. Egy tipikus férj nem is biztos, hogy meg tudná mondani, hogy ők hol tartják otthon a házipatikát, amit általában inkább tipikus felesége menedzsel.

7. Szobakertészet - A kertészkedésről távolról sem állíthatnánk, hogy tipikus női munka lenne, sőt. Némileg meglepő módon azonban akiknél nincs igazi kert, azoknál általában nem a férfi gondozza a szobában növögető növényeket. A szobanövényzet locsolása, gondozása, táppal vagy friss földdel ellátása és portalanítása általában valamiért a nők reszortja.

Egy ilyen listát sosem mernénk anélkül az ígéret nélkül megjelentetni, hogy a jövő hétre majd összeállítjuk azoknak a dolgoknak a listáját is, amit viszont mindig a férfiak szoktak elvégezni, holott a nők is ugyanúgy képesek lennének rá. A kommentekben természetesen a fenti 7 dologhoz való hozzászólásokat várjuk, de természetesen már a küszöbön álló férfimunka-listához is jöhetnek az ötletek!