Egy brit közvélemény-kutató cég, a OnePoll 3000 tartós kapcsolatban élő személy részvételével végzett felmérést a szokásos hűség-megcsalás témában. Ezúttal azonban onnan közelítették meg a dolgot, hogy arra kérdeztek rá, a házasságban vagy egyébként állandó kapcsolatban élők közül ki az, aki már nem abba szerelmes, akivel életét megosztja. A legalább gondolatban hűtlenek aránya viszonylag magasnak bizonyult: 20% válaszolt igennel. Ebben benne vannak azok is, akik jelenlegi partnerükből ezzel párhuzamosan kiábrándultak és azok is, akik azt vallják, korábbi kedvesüket is ugyanúgy szeretik tovább.

Azoknak, akik bevallották, hogy már valaki másba szerelmesek, további kérdésekre is kellett válaszolniuk. Ezekből kiderült például, hogy a legtöbben egy kollégájukba, illetve baráti ismerősükbe esnek bele, de a felmérés szerint a harmadik személy gyakran egy ex is lehet. Ezek szerint sokan lehetnek olyanok, akiket otthagytak, és anélkül kezdtek új kapcsolatot, hogy korábbi szerelmüket el tudták volna felejteni.

Természetesen egy harmadik megjelenése nem feltétlenül jelenti a kapcsolat végét, sőt, általában nem vezet a kapcsolat felbomlásához. A másba szerelmes férfiak kétharmada nem tervezi, hogy a színen frissen feltűnt nő kedvéért otthagyja jelenlegi partnerét, a nőknek pedig mindössze 19%-a mondta azt, hogy új szerelméért el szándékozik hagyni a régit. A többségnek valószínűleg igaza is van, hogy marad, mert ezek a fellángolások a válaszadók korábbi tapasztalatai alapján csak három évig és három hónapig tartanak. Persze lehet, hogy ez a három év és három hónap menet közben nem is tűnik annyira rövidnek.