A múlt szombat posztjában megígértem, hogy ezen a hétvégén a tipikus férfimunkákat fogjuk elővenni, de persze ennek ellenére megkaptam a felháborodott kommentelőktől, hogy feminista vagyok és mindig csak arról van szó, hogy mit csinálnak rosszul a férfiak. Az ígéretet így ma még nagyobb élvezettel tartom be: következzen tehát hét példa arra, hogy mi az, ami hagyományosan, általában vagy extrém esetekben férfimunkának számít, holott elvileg a hölgyek ugyanúgy elvégezhetnék családon belül.

Önöknél is így alakul a családon belüli munkamegosztás? Nem megmondani szeretnénk, hogy ki mit csináljon, egyszerűen kíváncsiak vagyunk arra, önöknél hogyan alakulnak ezek a szerepek. A múlt héten is bármilyen furcsának is hangzott a posztban, hogy nem csak egy családban fordul elő, hogy a feleség vágja a férfi körmét, a kommentekből kiderül, hogy ilyen nem is olyan ritkán fordul elő. Vajon ki hogy áll az alábbi férfimunkákkal?

1. Szöget a falba - A ház körüli teendők közül általában az a férfi reszortja, ami nagyobb erőkifejtést igényel. A bútormozgatás, hatszor két liter ásványvíz lépcsőn felcipelése, stb. Ezeknek egy részét egy nő nyilván nem is lenne képes elvégezni, de az olyan klasszikus barkácsfeladatok, mint mondjuk egy szög beverése a falba, vagy egy kis furkálás a mai eszközökkel már nem szabad, hogy gondot okozzon egy hölgynek.

2. Műszak - Egy tipikus háztartásban egy nő legfeljebb olyan elektronikus eszközöket kezel, mint a mosógép vagy a porszívó. Ezzel szemben a tévé, hi-fi-torony, DVD-lejátszó, stb. beüzemelése férfimunkának számít, és szokatlan, hogy egy hölgy leállna kábeleket dugdosni vagy a csatornákat sorba állítva beprogramozni a tévét. Persze manapság alig van már olyan nő, aki ne használna számítógépet, így mostanra a gyengébb nem is kénytelen volt megismerkedni az elektronikus kütyük világával. Kérdés, hogy behozták-e már ezen a téren a férfiakat, és ha nem, akkor valaha be fogják-e.

3. Állatgyilkolás - Pók, csótány, egér… az ilyen betolakodókkal is általában a férfinak kell elbánnia. A hölgyek legfeljebb konyhai célokból foglalkoznak állattetemekkel, bár egy olvasónk a múlt héten megjegyezte, hogy náluk a hús kicsontozása is férfimunkának számít.

Ön és partnere autóval mennek valahova. Egyikük sem ivott. Ki vezet?

4. Autóvezetés - Tegyük fel, hogy ön és partnere/házastársa kettesben egy autóval mennek valahova. Általában melyikük vezet? Az utakon az autókat elnézve úgy tűnik, hogy egyelőre az a jellemző, hogy a férfi ül a volán mögött, és fuvarozza barátnőjét/feleségét. Persze a sofőrködés olyan munka, amit a férfiak jó része nem érez tehernek, legfeljebb akkor, ha alkoholfogyasztásról kell lemondani miatta. Önöknél otthon hogy dől el, hogy ki vezesse a kocsit?

5. Karácsonyfaállítás - Egy tipikus karácsony úgy néz ki, hogy a feldíszítendő fa beszerzése és felállítása a férfi dolga, esetleg az égőket is ő üzemeli be, majd magát a díszítést a nő végzi. Míg a karácsonyfa feldíszítését valószínűleg rengeteg hölgy tartja szórakoztató, kreatív tevékenységnek, addig nehezen hihető, hogy az urak különösebben élveznék a fenyőtörzs beleerőszakolását a talpba. Hát igazságos ez?

6. Gyerekmegrendszabályozás - A gyereknevelés oroszlánrészét ugyan a nők végzik, de a legnagyobb krízishelyzetekben mindig a férfira van szükség. Nem lehet véletlen, hogy atyai pofont szokás emlegetni, de anyait nem. Ha keménykedni kell a gyerekkel, akkor az persze mindig az apa feladata.

7. Krízismenedzselés - És nem csak a gyerekkel szemben van szükség a kemény férfias fellépésre. Egy hölgyolvasónk azt írta szerelméről a múlt héten, hogy mindig “ő megy ki körülnézni, ha éjjel gyanús zajt hallok”. Ugyanezt Mézga Paula abban a szállóigében fogalmazta meg, hogy “Géza, csinálj valamit!”, azaz ha valami rendkívüli krízishelyzet merül fel, azt mindig a férjnek kell megoldania.