Tanárok és diákok az iskolai románcokról

2010.08.08. 18:02

Tiniként mindenkinek volt plátói szerelme, énekes, színész, akinek a poszterképe jól mutatott a szoba falán. Egy kép, az évkönyvből kivágva a tanári kar egyik tagjáról, kicsit másképpen festett volna a falunkon, így többnyire a párnánk alá rejtettük a képet, amíg szüleink jó éjszakát kívántak nekünk.  Volt, aki csak álmodozott, talán egyszer eljön az a nap, mikor az egyenletek megoldása közben kitűnnek a többi diák közül, és közelebb kerülhetnek a helyes/csinos tanerőhöz. Akadt olyasvalaki is, aki messzebbre ment, hisz az álma titokban teljesült és betekintést nyerhetett a felnőttek világába.

20100725 325 k51 002

Most, hogy a kamaszok egyre korábban érnek, az eset szinte gyakoribb, mint valaha: a diáklány/srác beleszeret a tanárába és a gesztusokat, kivételezéseket kezdeményezésnek könyveli el. Ha a férfi viszonozza is a lányok rajongását, ezek többnyire csak mellékes örömforrások. Az ember már nem is csodálkozik azon, ha egy kiskorú összejön egy nála 5 évvel idősebbel. A férfiak sokkal többnek nézik ezeket a lányokat, hiszen a külsejükkel kapcsolatban a látszat nagyon is csal. A tanár kötelessége, nevelni, okítani a diákokat, de ezekben az esetekben ugye másféle oktatásról beszélhetünk.

Emlékszem, amikor az osztálytársaim anno fel-alá rohangáltak a folyosón, mert az új rajztanár sármosan visszamosolygott rájuk, vagy mikor az egyik lánynak benn kellett maradnia óra után és egyből mentek a találgatások, hogy vajon mióta tart a viszony. De még akkor is feldobva éreztük magunkat, ha az egyik pajzán tartalmú viccünkön a tanár velünk együtt nevetett. A tizenéves lányok – főleg a mai technika világában – könnyűszerrel kinyomoznak mindent a tanárukról és annak családi életéről a közösségi oldalak segítségével, de akár kapcsolatba is léphetnek vele az iskolán kívül. Veszélyes játék ez, de a tiltott gyümölcs ugye mindig édesebb. Azt viszont sosem lehet tudni, hogy mekkora lavinát indítunk el egy ilyen kapcsolattal.

5810057

A megkérdezett pedagógusok szerint az idevágó jogi szabályozás mindössze annyit mond, hogy a 14 éven alulival létesített szexuális kapcsolat bűncselekménynek számít, tehát az ilyen diákkal viszonyt folytató tanárt felfüggesztik állásából, és büntetőperre számíthat. A 14 éven felüliekre viszont nincs konkrét jogszabály, csak a pedagógusok és a közvélemény etikátlannak tartja a tanár-diák viszonyt, hiszen magatartásával veszélyezteti a gyermekkorú személyiségfejlődését, erkölcseit, így többségében ellehetetlenítik a tanár helyzetét, és általában kirúgással vagy áthelyezéssel végződik az eset.

A tanár-diák viszony témájában nemcsak tanárokat kérdeztük meg, és nem túl meglepő módon a tanulók oldaláról név nélkül sokkal több szaftos sztorit sikerült begyűjteni. Ha önnek is van egy, írja meg kommentben, vagy küldje el e-mailben címünkre! Jöhetnek az iskolás emlékek!

10660085

„A gimis csajokat az órák után felveszi útközben a tanár úr és az egyik bevásárlóközpont sportüzletében dugnak a próbafülkében. A tanárok fülébe még nem jutott el, de kicsit vicces, amikor Valentin-napkor elárasztják a tanerőt ajándékokkal.”

„Akik jobb jegyet akartak, csak bementek a szertárba.”

„A főiskolán volt egy nagyon szép, tehetséges, bár nem szorgalmas csaj, aki összegabalyodott már az első évben a grafikustanárunkkal, aki 5-8 évvel idősebb és törékeny volt, mégis sok nőnek tetszett. A lány 19 éves volt, így a kevés rutinja révén nem tudta kezelni a helyzetet, és egyből fény derült a viszonyra. A kivételezés annyit takart, hogy a beszólásokat nála mellőzte, ezek inkább a többiek felé irányultak. Később felvették az egyetemre és szakítottak.”

„13 voltam, amikor a 22 éves Isti a sulinkba került, hogy irodalmat tanítson. Megtetszettem neki és elkezdett , utánam, így azt is megtudta, hogy mi a nicknevem, amit mindenhol használok, és írt chaten. Ő tudta, ki vagyok, de én az álmaimban se gondoltam, hogy épp az irodalomtanárommal chatelek. Végül bevallotta, és sms-ezni kezdtünk, különórára jártam hozzá, hogy felvegyenek a drámatagozatos suliba, bár az órák nem éppen irodalommal teltek el. Beleszerettem. A kapcsolat úgy tudódott ki, hogy fizikaórán sms-t kaptam tőle, amiben ez állt: „alig várom, hogy ebédeltetésnél lássalak”. A tanár észrevette és elvette a telefonomat, majd az sms-t is elolvasta, így rögtön gyanús lett neki és a tanáriban megcsörgette a számot. Szóval kiderült, hogy Isti az, hiszen ő volt az ebédeltetős tanár. Felvállaltuk volna a kapcsolatunkat, de őt egyből kirúgták és talált magának egy 14 éves csajt a másik suliban.”

js rm stck nrth 042007 078

„Egy új némettanárnő jött az iskolánkba, akire hamar felfigyeltek a nyolcadikos srácok, hiszen a 20 évével nagyon fiatal volt és csinos. Az egyik évfolyamtársam érdeklődött iránta, és a tanárnő ezt viszonozta is, bár a srác csak 14 éves volt, hiába nézett ki sokkal többnek. A dolog persze egyből kitudódott és kirúgták az új tanerőt, de a párocska az eset óta már együtt is lakik.”

„Általános iskolában szerettünk egymásba a tesitanárommal, ezért titkolni kellett a kapcsolatunkat, hiszen én csak 14 voltam, ő pedig már 26 és ráadásul nős. A feleségével épp válófélben voltak, bár állítása szerint nem miattam mentek szét. Szép lassan adagoltam be a környezetemnek, így senki nem szerzett tudomást a kapcsolatról egészen 18 éves koromig. Eleinte támadtak a korkülönbség miatt, és azért, mert a tanárom. Szerintem a szerelemben nincsenek határok és örülök, hogy ő legalább komoly ember minden téren, tehát nincsenek ezek a hülye gyerekes dolgai, mint például a saját korosztályomnál.”