Bár nem kifejezetten párkapcsolati téma, de a dolog mindenképpen kihat az érzelmi életre is: bebizonyosodott, hogy akinek pénze van, az nem képes élvezni az életet. Ezt persze régóta szokás mondani (“a pénz nem boldogít”), de a Psychology Today által közölt furcsa kísérletek most már bizonyítják is, hogy a pénznek a puszta gondolata is megakadályozza az embert abban, hogy az élet egyszerű örömeit kiélvezze.

Először is egy egyszerű pszichológiai tesztet végeztek el egy egyetemen 374 alannyal, de úgy, hogy a résztvevők egyik felének a kérdéssor előtt mutattak egy képet egy köteg pénzről, hogy ezzel az anyagiak felé tereljék a gondolataikat. A résztvevők másik felének a képet annyira eltorzított formában mutatták, hogy az felismerhetetlenné vált. A teszt azt mutatta, hogy akik előtte a pénzre gondoltak, azok a felmérésben arról tettek tanúbizonyságot, hogy kevésbé képesek élvezni az élet örömeit.

Sokkal kézzelfoghatóbb módszert alkalmaztak egy második kísérletben. Ekkor megintcsak a bankókról készült képet mutogatták a résztvevőknek, és megint hol felismerhető, hol eltorzított formában. Ezúttal azonban a képet nem kérdőív, hanem egy darab csoki követte. A felmérés készítői ezek után azt vizsgálták, hogy a résztvevők mennyi ideig ízlelgetik az édességet. Akiknek a gondolatait a képpel a pénzre terelték, azok átlagosan 32 másodpercig tartották a szájukban a csokoládét. Akiknek azonban nem zavartak be előzetesen az anyagiakkal, azok átlagosan 45 másodpercig ízlelgették az ő darab csokijukat, a kísérlet leírása szerint láthatóan sokkal nagyobb élvezettel, mint a többiek. Persze az is lehet, hogy pénz a gondolata pont azoknak veszi el az életkedvét, akiknek kevés van belőle, nem azoknak, akiknek sok.