Egy amerikai kutatás azzal okozott meglepetést a héten, hogy arra derített fényt, hogy nagyban a férfi véleményétől függ, hogy egy nő használ-e fogamzásgátlót egy olyan kapcsolatban, ahol nem cél a gyereknemzés. A 435 pár részvételével készült felmérésben csak olyan 18 és 25 év közöttiek vettek részt, akik nem szeretnének gyereket, és az derült ki, hogy azon párok körében, ahol a férfi “nagyon” támogatta a fogamzásgátlás használatát, a nő kétszer nagyobb valószínűséggel használt következetesen egy hatékony fogamzásgátlási módszert, írja a Business Week.

Ebből megfordítva az is következik, hogy ha a férfi nem támogatja “nagyon” a nemkívánt terhesség elleni védekezést, akkor a nő hajlamosabb a véletlenre, akarjuk mondani a természetre bízni dolgot, annak ellenére, hogy alapvetően nem szeretne gyereket. Az Oregon State University kutatói azt találták továbbá, hogy a férfi-női kapcsolatokra jellemző módon egy párban általában a két fél nem értett egyet abban, hogy rendesen megbeszélték-e egymás között a fogamzásgátlás kérdését.

A vizsgált pároknál a leggyakoribb felállás az volt, hogy a férfi úgy érezte, ezt a témát már letárgyalták egymás között, míg ugyanabban a kapcsolatban a nő arról számolt be, hogy nem beszélték meg rendesen a fogamzásgátlás kérdését. Ez azért lehetséges, mert sokszor a férfiak annyival elintézettnek tekintik a dolgot, hogy megkérdezik partnerüket, hogy szedi-e a tablettát, a nő meg azt mondja, hogy igen. Természetesen a hölgyek zöme ennél alaposabb átbeszélést tart szükségesnek, már csak azért is, mert a fogamzásgátlás nem kizárólag a nő döntése. Vagy legalábbis ez derül ki ebből a kutatásból. Önnek mi a tapasztalata, itthon is ennyi beleszólása van a férfiaknak a fogamzásgátlásba?