Olvasóinkkal közösen rengeteg listát állítottunk már össze a legjobb randizenéktől Magyarország legromantikusabb helyeiig, de a könyvek eddig valahogy kimaradtak. Az adósság bepótlásaképpen összeállítottam egy tízes listát a világ legszebb romantikus regényeiről, amely alább olvasható, a kötetek első megjelenése szerinti sorrendben.

Ezt a tíz könyvcímet persze nem végeredménynek szánom, hanem éppen ellenkezőleg, kiindulópontnak, hiszen a leghíresebb, illetve az én ízlésemnek inkább megfelelő regények szerepelnek benne. Végleges lista csakis olvasóink kommentjei alapján állhat össze, ezért kérjük, nyilvánítson véleményt a szavazógép segítségével, de írja is meg egy hozzászólásban, ön melyik könyvélményére emlékszik vissza legszívesebben, akkor is, ha az ezen a listán nem szerepel! A regénynek nem kell a szó szoros értelmében véve romantikusnak lennie, a lényeg az, hogy a cselekmény középpontjában egy szerelem (vagy annak elmúlta) álljon.

1. Büszkeség és balítélet - Jane Austen legendás regénye a férjet kereső Bennet lányokról 1813-ban indult el a világsiker felé vezető úton, és azóta is minden idők egyik legnépszerűbb romantikus regényének számít. Abban az időben persze még a szerelemről nem lehetett úgy beszélni, hogy ne legyen a hozomány is központi kérdés, de ettől még Elizabeth Bennet és Mr. Darcy szerelmének története a mai napig roppant népszerű maradt.

2. Üvöltő szelek - Sokkal sötétebb és vadabb az Üvöltő szelek cselekménye. Emily Bronte 1847-ben még álnéven adta ki a Heathcliff és Catherine Earnshaw kapcsolatát elbeszélő regényt, természetesen tele sorsfordulókkal, megnyert és elvesztett vagyonokkal, kísértetekkel és borzasztó időjárással.

3. Az arany ember - Természetesen a magyar irodalom terméséből ugyanúgy várjuk az önök kedvenceit, mint a világirodalom remekei közül. A 2005-ös Nagy Könyv szavazáson az ötödik helyezett lett Jókai Mór 1872-es regénye, amelyben Tímár Mihály van annyira jószándékú, hogy Tímeát veszi el, de sokszáz oldalnyi kaland után végül mégiscsak Noémi oldalán köt ki, a Senki Szigetének idilljében.

4. Anna Karenina - Egy évvel az Arany ember megjelenése után kezdték el közreadni Oroszországban Lev Tolsztoj később klasszikussá váló művét, amelynek címszereplője elhagyja férjét Vronszkijért. A regény a  még egy szerelmet bemutat: Levin és Kitty kapcsolatát. A kötelező olvasmányok között azon kivételek egyike volt, amit terjedelme ellenére végig élvezettel olvastam.

5. Elfújta a szél - Egy amerikai klasszikus, ami talán a belőle készült remek filmnek is köszönheti szinte példátlan népszerűségét. Margaret Mitchell regénye 1936. óta szórakoztatja az olvasóközönséget Scarlett O’Hara hányattatott sorsával, aki csak nagy sokára döbben rá, hogy kit is szeret igazából, de ekkor az illető férfi már csak ennyit vet oda neki: “Őszintén szólva, kedvesem, köpök rá”. Óh.

6. A gyertyák csonkig égnek - Márai Sándor 1942-es, viszonylag rövid regénye (az Anna Kareninához vagy az Elfújta a szélhez képest egyperces novellának tűnik) ugyanannyira szól a barátságról, mint a szerelemről. Egy szerelmi háromszög áll a történet középpontjában, ahol egy el nem dördült lövés mindent megváltoztat. Külföldön az egyik legismertebb magyar regénynek számít, egyszerűen kihagyhatatlan.

7. Iszony - A romantikus regények tökéletes ellentéte is bekerült a listára, ami nyilván egy szubjektív döntés volt részemről, de mentségemre legyen szólva, hogy Németh László 1947-es regényében a férj, Takaró Sanyi a maga módján igenis szereti Kárász Nellit. A címből azonban is kitalálhatja, hogy a fiatal nő mit érez ura iránt, aki nem olvasta a regényt.

Melyik a kedvence a tízből?

8. Szerelem a kolera idején - Gabriel García Márquez, a Száz év magány zseniális szerzője 1985-ban írta ezt a regényt, amelynek főhősei egy egész életet élnek le külön. A hétköznapok csodáit megörökítő író azonban nem olyan kegyetlen saját regényének szereplőivel, mint a fenti szerzők közül jónéhány: igaz, hogy öregségükig várniuk kell, de Fermina és Florentino szerelme idős korukban végülis beteljesedik.

9. Jadviga párnája - Egy egészen kivételes regény került ki 1997-ben Závada Pál keze alól. A naplóformában előadott történet Ondris és Jadviga kapcsolatát mutatja be először csak a férj látószögéből, majd a feleség, sőt fiuk tollán keresztül is. Történelmileg hiteles, irodalmi értéke kétségbevonhatatlan, népszerű és még szerethető is.

10. Alkonyat - Ha tetszik, ha nem, az ezredforduló óta eltelt évtized egyik legmeghatározóbb története ez. Ha ön nem a célközönségbe tartozik, a filmek és a körülöttük kavart felhajtás már biztosan rég megutáltatta önnel a diáklány és a vámpírfiú szerelmének Stephenie Meyer által kitalált, először 2005-ben kiadott sztoriját. Hogy a benne szereplő vérszívókhoz hasonlóan maga az Alkonyat-sorozat is örökifjú-e, az néhány évtized elteltével fog csak eldőlni, az bizonyos viszont, hogy az utóbbi idők legnépszerűbb romantikus regényéről van szó.