Vasárnaptól már 33 órás a világ leghosszabb csókja, ráadásul homoszexuális pár döntötte meg az eddigi rekordot. Matty Daley és Bobby Canciello a melegek elfogadásáért küzdöttek, nem ettek, nem ültek le, nem pisiltek közel másfél napig, miközben folyamatosan csókolóztak. A New Jersey Egyetem két hallgatója ezzel akar bekerülni a Guiness Rekordok Könyvébe: csókjukat a felvételek alapján fogják a biztosok hitelesíteni.

Az eddigi rekordot Kristina Reinhart és barátja, Nikola Matovic tartotta. Ők 2009. február 14-én kezdtek csókolózni, de csak Valentin nap másnapján fejezték be: 32 óra 7 perc 14 másodpercig bírták a nyelvelést.

Matty Daley és Bobby Canciello a New Jersey Egyetemen felállított sátorban szerették egymást hosszan, amit folyamatosasan lehetett internetes oldalukon követni. A rekorddal a két férfi a meleg és leszbikus közösség jogaira akarta felhívni a figyelmet. Daley és Canciello vasárnap reggel 8 körül fejezte be a csókolózást, utóbbi azonnal a vizesüvegért nyúlt, amint végeztek, Daley pedig a kamerába hajolva köszönte meg a nézőknek, hogy drukkoltak nekik.

A „leghosszabb csók” cím megszerzésének egyébként szigorú szabályai vannak. Például a párosnak közterületen állva kell csókolóznia, nem ülhetnek le, nem ehetnek. A rekorddöntésre nem árt felkészülni, a New Jersey-i páros például közös jeleket és nyújtó gyakorlatokat dolgozott ki, hogy tudjanak kommunikálni, ne gémberedjenek el és képesek legyenek ébren maradni.

A Guiness szabályai szerint tilos a pelenka viselete, szóval a srácoknak a vizelet-visszatartással is meg kellett küzdeniük – a csók megkezdése előtt elmondásuk szerint nem voltak a pisilésre vonatkozó terveik –, és persze nem ehettek, mert szabály, hogy az ajkaknak folyamatosan érintkezniük kell. Daley és Canciello célja a kitartó csókolózással a melegek jogaira való figyelemfelkeltés és a Guiness Rekordok „homoszexualizálása” volt. Elmondásuk szerint ők „csak barátok”, mindketten prákapcsolatban élnek, Canciello például külön engedélyt kért pasijától az akcióhoz– írja a Gawker.

A csókrekord története 1998-ban kezdődött, Amerikában: akkor egy – heteroszexuális – pár 29 órán keresztül smárolt. 2004-ben egy olasz pár állított fel rekordot, 31 órán és 18 percen keresztül csókolóztak Vicenzában, ám a 37 éves férfit a csúcsállítás után kórházba kellett szállítani, hogy oxigént adjanak neki. A homoszexuális páros tagjai jól bírták: „Nem tudom, mit is mondhatnék, leginkább aludni szeretnék egy kicsit” – mondta Bobby Canciello.