Nem is olyan rég beszéltünk arról itt a Randiblogon, hogy a párok közös hálószobájában van-e helye televíziókészüléknek. Mint kiderült, Amerikában már rég nem ez a kérdés, hiszen az alvással foglalkozó Sleep Foundation site-ja és a New York Times is ehelyett arról cikkezett az utóbbi időben, hogy egyáltalán a másik ott van-e mellettünk az ágyban. Az adatok szerint az USA kb. minden negyedik házaspárja külön szobában alszik, vagy ha nem is külön szobában, de legalábbis mindketten saját ágyukban. Az újonnan épülő családi házak 60%-át már úgy tervezik, hogy két külön hálószoba legyen benne a felnőtteknek.

Mik az előnyei annak, hogy a párok néhány év együttalvás után nem egymás karjaiban töltik az éjszakát? A Quad-City Times elemzői szerint először általában a gyerekek azok, akik felrobbantják a hálószoba intimitását, de sok párnál egyéb okok indokolják a lakáson belüli különköltözést. Például az ha az egyik fél elviselhetetlenül horkol vagy rugdalózik álmában, illetve az okok között szerepel az is, hogy “krónikus szellentés”. Az sem ritka, hogy valaki folyton vécére vagy akár dohányozni járkál éjjelente, ezzel felébresztve a másikat, vagy az is előfordulhat, hogy két embernek egyszerűen teljesen máshogy jár a biológiai órája. Aki éjjel rosszul alszik, az nappal ingerült és veszekszik a partnerével, így ha a különalvókat megkérdezzük, azt mondják, pont azért jutottak erre a döntésre, hogy kapcsolatuk ne menjen rá az alvási szokásokra. Éjjel külön alszanak, nappal boldogan megvannak együtt.

Ön és partnere egy ágyban alszanak?

Nem ilyen egyszerű ez azonban néhány szakértő szerint, akik azt mondják, az éjszaka fennálló fizikai távolság azt jelenti, hogy a felek már lélekben sincsenek túlságosan közel egymáshoz. A mai világban ugyanis csak az este és az éjjel az egyetlen alkalom, amikor egy párnak ideje vagy lehetősége van egy kis intimitásra, hiszen nap közben futnak a munkájuk vagy a gyerekei után. Ha ezt a maradék kis intimitást is feláldozzák, semmi sem marad, és “ennek megvannak a következményei”, mondja Derek Ball, egy amerikai családterapeuta. Mivel magyar kutatások nem állnak rendelkezésünkre a témában, örömmel vennénk, ha legalább a szavazógépen megnyomnánk olvasóink az ő helyzetüknek megfelelő gondot. Vajon itthon is külön alszik az együtt lakó párok negyede?