A múlt héten tettünk közzé egy vitaindítónak szánt listát abból a célból, hogy olvasóinkkal közösen megkeressük a világ 10 legszebb romantikus regényét. Több ezer szavazat és több száz kommentben ajánlott mű összesítéseként állt össze az alább olvasható lista, amely a Velvet olvasóinak ízlését tükrözi a szavazatok és a kommentek alapján. Az ön kedvence bekerült a tíz közé?

1. Veszedelmes viszonyok - A legjobb tíz listáját időrendi sorrendben közöljük, ezért az első a Veszedelmes viszonyok, amely regényformában 1782-ben látott napvilágot. Pierre Choderlos de Laclos művét később Christopher Hampton dolgozta át színdarabbá, és ebből készült a nagy sikerű film Glenn Close és John Malkovich főszereplésével. Rengeteg olvasónk említette ezt a művet a kommentelők közül, de felmerült a kérdés, hogy egyáltalán számíthatjuk-e a Veszedelmes viszonyokat romantikus műnek. “Az intrikák fő mozgatórugója mégiscsak az egymás iránt érzett vágy” - érvelt Hesztia amellett, hogy a Veszedelmes viszonyoknak igenis itt a helye ezen a listán.

2. Büszkeség és balítélet - A múlt héten a legtöbben erre a regényre kattintottak: minden ötödik szavazat a Büszkeség és balítéletre érkezett. Jane Austen regénye csaknem kétszáz év távlatából is kétségtelenül megmozgatja olvasóink fantáziáját.

3. Jane Eyre - A legtöbben ezt a regényt ajánlották a kommentekben a legjobbak közé. “Számomra felülmúlhatatlan” - mondta róla libra121. Charlotte Bronte regénye 1847-ben jelent meg, és Clarimonde szerint fő erényei közé tartozik, hogy “egyaránt szól a szerelemben és a hivatásban is önmegvalósító nőről”.

4. Az arany ember - Jókai Mór rengeteg remekműve közül olvasóink szinte nem is tudtak választani, hiszen a hozzászólások között felmerült a Kőszívű ember fiai, a Fekete gyémántok és az Egy az Isten is. De végül mégiscsak megtartottuk Az arany embert a legjobb tíz között, hiszen a szavazáson mégiscsak ez a regény végzett az ötödik helyen.

5. Szindbád - Szavazni nem lehetett rá, de ez nem vette kedvét Krúdy Gyula rajongóinak, kommenteltek róla többen is. Volt, aki a Vörös postakocsit ajánlotta, de a legnépszerűbb mégiscsak a volt szerelemeit felkereső Szindbádról mesélő novellafüzér, amelynek első kötetét 1911-ben adták ki.

6. A gyertyák csonkig égnek - Amint azt a múlt heti poszt címe megjósolta, Márai valóban lenyomta az Alkonyatot, majdnem százzal többen szavaztak erre az 1942-es kisregényre, mint a modern vámpírrománcra. A gyertyák csonkig égnek annak ellenére ott kell, hogy legyen a végső 10 között, hogy sok olvasónk szerint népszerűsége ellenére nem a legjobb Márai-mű, nood-lee például a Vendégjáték Bolzanóbant preferálja.

7. Egymás szemében - Volt egy naplóformában írt regény a múlt heti ajánlatban is, de olvasóink és főleg kommentelőink a Jadviga párnájánál szívesebben emlékeznek vissza Szilvási Lajos 1976-ban kiadott regényére, az Egymás szemébenre. Ebben a kötetben Tamara és Attila párhuzamosan írt naplója olvasható, és TantóNéni azt mondta róla, hogy “alapmű volt anno tinikoromban, legalább hússzor olvastam”.

8. A lét elviselhetetlen könnyűsége - Kisebb meglepetés, hogy Milan Kundera filozofikus regényeit olvasóink közül ennyien forgatják, mindenesetre több kommentelő is úgy érezte, A lét elviselhetetlen könnyűségének ott a helye e a világ legszebb romantikus regényei között. “Páratlan” - mondta róla tömören kisláma.

9. Szerelem a kolera idején - Sejtettük, hogy Gabriel García Márquez nagy népszerűségnek örvend olvasóink körében, és igazunk is lett. “Annyira varázslatos, imádom” - mondta erről a regényről cococandy, de nála is határozottabb véleményen van kicsilány a faluból, aki szerint ez egyenesen “a világ LEGJOBB könyve”, így, csupa nagybetűvel. Több száz szavazat is érkezett rá - ha valaki még nem olvasta, valóban szívből ajánljuk.

10. Alkonyat - Hiába, nincs ellenszer Stephenie Meyer vámpíros-szerelmes regénysorozatának népszerűsége ellen. Az Alkonyat annyi szavazatot kapott a múlt héten, hogy ez mindenképpen garantálta helyét a legjobb tíz között, annak ellenére, hogy kommentelőink elég világosan látják a hibáit is. És el kell ismerni: lehet, hogy maga a regény nem túl tartalmas vagy eredeti, de annál többet mond el a mai világról a körülötte kavart felhajtás.