A brit Kate Greene és férje, St John kamaszkoruk óta ismerték egymást, idővel szerelem szövődött közöttük, és 1996. márciusában házasodtak össze. Két gyerekük született, akik közül az idősebbnél csecsemőkorban daganatot találtak, és bár az orvosok nem adtak sok esélyt a kisfiúnak, Reef szinte csodával határos módon meggyógyult.

Nem volt ilyen szerencséje azonban magának Greene-nek, aki 2008. áprilisában talált egy csomót a mellében. 18 hónapnyi chemoterápia után az orvosok megállapították, hogy a kezelés nem használ, és az asszony idén januárban, 37 évesen meghalt. Maga után hagyott azonban egy hosszú, százpontos listát, amely 44 éves férjéhez, St Johnhoz szól, és egyrészt arra emlékezteti az özvegyet, milyen volt egykori felesége, mit szeretett (a folyóparton sétálni, kisfia nevetését hallgatni) és mint nem (szeles időt, paradicsomot), másrészt utasításokat is tartalmaz, hogy a férj mit hogyan csináljon, amikor felesége már nem lesz mellette.

Az özvegyhez szóló tanácsok, illetve kérések között olyanok szerepelnek, mint például egy nagy ebédlőasztal beszerzése a konyhába, szorgalmas szülői értekezletre-járás, vagy az, hogy Kate magasságát is véssék oda arra az ajtófélfára, ahol a gyerekek növekedését jelölgetik. Az asszony azt is meghagyta férjének, hogy keressen egy új feleséget, hiszen egyébként a fiúk életéből hiányozna egy nő jelenléte.

A lista pontjainak zöme egyébként szintén a gyerekere vonatkozik. A feleség arra kéri férjét, hogy soha ne engedje a fiúkat se dohányozni, se motorozni, se robogózni, viszont vigye el őket egyszer Lappföldre a Mikuláshoz, egyszer a Disneyworldbe Floridába, egyszer lakókocsizni az unokatesókkal és egyszer egy pantomimműsorra. Az özvegyen maradt édesapát arra is kéri az édesanya, hogy ne szidja le a nagyobbik kisfiút, ha éjszaka bepisil, és hogy ne felejtse ki a kisebbiket se a közös játékból.

Az apának feladata a lista szerint az is, hogy ezentúl duplán, az anya nevében is adjon jóéjszakát-puszit a gyerekeknek esténként, valamint hogy megtanítsa a fiúkat arra, hogy soha ne késsenek sehonnan, és mindig azt mondják, amit gondolnak. Greene azt is meghagyta, hogy azt szeretné, ha nagyobbik fia gitározni tanulna, míg a kisebbiknek vagy dobolást, vagy zongorázást írt elő.