Az összetört szív tényleg fáj és le is lassul

2010.10.04. 17:50

A University of California pszichológusai bejelentették, bizonyítékot találtak arra, hogy a visszautasítás és az ezzel járó csalódás valódi testi fájdalmat tud okozni az arra fogékonyaknak. Ezek szerint vannak olyanok, akiknek nemcsak lelki, hanem fizikai fájdalmat is tud okozni egy összetört szív, méghozzá azok, akik egy bizonyos génnek egy bizonyos variációjával rendelkeznek. Az ilyen személyekben ugyanis kevesebb termelődik egy természetes fájdalomcsillapítóként funkcionáló hormonból, így nagyobb aktivitást mutat fájdalomérzékelő agyközpontjuk, és emiatt a visszautasításra is érzékenyebbek.

A kísérlethez 122 embertől vettek nyálmintát, hogy megvizsgálják, melyikük rendelkezik ezzel a bizonyos génnel. Először állításokat kellett szortírozniuk aszerint, hogy önmagukra igaznak találják-e őket (pl. “nagyon érzékenyen érint, ha bármi jele vannak, hogy valaki nem hajlandó hozzám szólni”), majd egy többszemélyes labdajátékot szerveztek. Az alanyok természetesen előre nem tudtak róla, hogy a többiek ki fogják közösíteni őket a játékból, hogy ahhoz hasonló visszautasítást éljenek át, mint amilyet az életben is gyakran el kell szenvednünk.

Természetesen a fájdalomgénnel rendelkezők nehezebben viselték, hogy a többiek nélkülük folytatták a játékot. A kutatók azt mondják, a kísérlet eredményét bármely visszautasításra lehet alkalmazni, így a kiközösítés mellett többek között a szakításra is. Ezért tehát a génállományunktól függ, hogy hogyan viseljük a fájdalmat és a csalódást, illetve hogy érzünk-e fizikai fájdalmat is ilyen helyzetekben. A kutatást vezető egyik professzor összefoglalásképpen a következőt nyilatkozta a Daily Mailnek: “mivel a társadalmi kapcsolatok nagyon fontosak, azzal, hogy szó szerint fájdalmat érzünk ezen kapcsolatok elvesztésekor, a természet feltehetőleg azt próbálja biztosítani, hogy tartsuk fenn őket”.

És ez még nem minden. Egy újabb, ezúttal holland kutatás mindehhez azt is hozzátette, hogy a visszautasítás és a lelki fájdalom belassítja a szívet, méghozzá minél intenzívebb a fájdalom, annál jobban. Bizonyos esetekben a szív akár meg is állhat néhány pillanatra egy-egy igazán traumatikusnak megélt szituációban. Az amszterdami és leideni kutatók közös kísérlete során a résztvevők pulzusszámát vizsgálták a fenti kiközösítős játékhoz hasonló, visszautasítást modellező helyzetekben. Ön is tapasztalt már ilyen tüneteket saját magán egy-egy szerelmi csalódás után?