Egy horvát művészpár megnyitotta Zágrábban az Összetört Szívek (illetve szó szerint Széttört Kapcsolatok) Múzeumát. A kiállítás ötletét saját életükből merítették, természetesen akkor, amikor szakítottak egymással. Az alapító pár női tagja ezt mondta: “a saját helyzetünk inspirált, és arról beszélgettünk, hogy mindent, ami egyszer szép volt, de mostanra megváltozott, meg kéne őrizni valamilyen formában”. Esküvő, halál, évforduló és hasonló események esetére megvannak az egyetemes vagy kultúrától függő rituálék, a frissen összejött szerelmesek is rengeteg kreatív módon fejezhetik ki érzelmeiket, ám hogy szakításkor mit kell csinálni, arra legfeljebb tippek vannak, de bevett viselkedési forma nincs.

Olinka Vistica és Drazen Grubisic úgy gondolták, kapcsolatuk véget értével utolsó közös megmozdulásként próbálnak egy szakítási tradíciót alapítani. Felhívást intéztek mindenkihez, aki egyszer szerelmes volt, de kapcsolatának már vége szakadt, hogy a közös élet egy jellemző rekvizitumát helyezze el a frissen alapított Összetört Szívek Múzeumában. A tárlatra, amely hamarosan Berlinbe utazik, máris több mint 200 hétköznapi használati tárgyat gyűjtöttek, amelyek mellett felirat jelzi, hogy az adott dolognak mi volt egykor a jelentősége.

Vistica és Grubisic kiállítási tárgyai között szerepel például egy visszapillantó-tükör, amelyet egy veszekedés során tettek tönkre, egy vasaló, amellyel egykor egy esküvői öltönyt vasaltak ki, sőt, még a képen látható műláb is. Ez utóbbi adományozója azt a magyarázatot fűzte hozzá a bizarr tárgyhoz, hogy “a protézis tovább kitartott, mint a szerelmünk. Úgy látszik, keményebb fából faragták”. Ön saját készletéből mit helyezne el az Összetört Szívek Múzeumában és milyen felirattal?