A szex, drogok és rock’n’roll szentháromságába nem fér bele a szerelem, de főleg nem a házasság. Nincs sok olyan rockegyüttes, amelyben férj és feleség közösen szerepelnek, de kivételek, mint mindig, ebben a témában is akadnak. Összeszedtünk tíz olyan rock- vagy popzenekart, amelynek tagjai között volt kettő, akik egymással házasságot kötöttek.

Persze az alábbi tízen kívül lehet még további példákat mondani, olyanok pedig rengetegen vannak, akik csak szerelmesek voltak, de nem voltak házasok az együttes fennállása alatt. Ilyen volt például a No Doubt, a Moloko vagy az Everything but the Girl, de még a kizárólag férfi tagokból álló Culture Club is, ahol Boy George a dobossal folytatott viszonyt hosszú ideig. De most nem elégszünk meg a szerelemmel, itt kell a papír is, és egyelőre a magyar előadókat is figyelmen kívül hagyjuk - nézzük azt a 10 házaspárt, akik szerintünk a legjobban zenéltek együtt!

1. Ike & Tina Turner - Anna Mae Bullock már tizenévesen, 1956-ban énekelni kezdett Ike Turner együttesében, aztán 1960-ban jelent meg első közös lemezük az Ike & Tina Turner név alatt. A zenei partnereknek ebben az évben már gyermeke is született, de csak 1962-ben házasodtak össze. 16 évnyi közös karrier és egy viharos házasság végén 1978-ban váltak el, ami után az asszonynevét megtartó Tina Turnerre minden korábbinál nagyobb sikerek vártak.

2. The Mamas and the Papas - Ez az együttes 1965. és 1968. között működött, és Monday, Monday és California Dreaming című számaikról ismertek, meg természetesen a Dream a Little Dream of Me feldolgozásáról. A The Mamas and the Papas négy tagjából kettő egy házaspárt alkotott: az együttes vezetője, a képen sapkában, jobb oldalon látható John Phillips vette el a vékony és szőke Holly Michelle Gilliamet, aki a zenekar egyik dalszerzője és énekesnője lett. (A Dream a Little Dream of Me leghíresebb verzióját nem ő, hanem az együttes másik női tagja, Mama Cass énekli.) Phillipséknek egy gyermekük született, és 8 évnyi házasság után 1970-ben váltak el.

3. Sonny & Cher - Úgy látszik, a hatvanas évek számítottak a házaspár-duók aranykorának, hiszen ekkor élte fénykorát a Sonny & Cher formáció is. Sonny Bono 1962-ben jött össze Cherrel, 1963-ban házasodtak össze, 1964-ben jutottak be először a slágerlista legjobb 10 helyezettje közé, a hetvenes éveket ők is végigkínlódták, és végül 1975-ben mondták ki a válást. A felek kapcsolata később rendeződött, és közös tévéműsorukkal is visszatértek ezután még egy időre. Érdekes, hogy Turnerékre abban is hasonlítanak, hogy itt is az énekesnő aratott később szólóban fenomenális világsikert.

4. John Lennon és Yoko Ono - Kicsit kilógnak a sorból, hiszen hivatalosan sosem számítottak egy együttesnek, de több alkalommal is kiadtak közös lemezt és rengetegszer léptek fel közösen. John Lennon és Yoko Ono 1969-ben házasodtak össze Gibraltáron, és ebben az évben jelent meg “Wedding Album” című nagylemezük is, amely a házasság kapcsán experimentális zenét tartalmazott. A legendás pár házassága 1980-ban John Lennon halálával ért véget.

5. ABBA - Az első együttes, akik a témáról eszünkbe jutott. Björn Ulvaeus és Agnetha Faltskog 1971-ben házasodtak össze, majd 1980-ban váltak el, amikor az ABBA éppen legnagyobb sikereit aratta. Ugyanekkor a zenekar két másik tagja is házas volt már, 1978. óta. Benny Andersson és Anni-Frid Lyngstad házassága azonban kevésbé volt tartós, 1981-ben ők is elváltak, és 1982-vel az ABBA-nak is vége lett.

6. Sonic Youth - Thurston Moore és Kim Gordon 1981-ben jöttek össze, és Moore néhány barátjával megalapították a Sonic Youth nevű rockegyüttest. A basszista-énekesnő és a gitáros 1984-ben házasodtak össze, 1994-ben egy gyermekük is született. Történetük vége sajnos meglepőnek számít: a történetnek ugyanis nincs vége, rock ide vagy oda, nem volt válás, azóta is együtt vannak. A fenti kép 2005-ben készült az együttesről.

7. The White Stripes - Az első lemezét 1999-ben kiadó együttes 2002. környékén lett világhírű, és tagjai, Jack White és Meg White ekkoriban azt terjesztették magukról, hogy testvérek. A White Stripes két tagjáról azonban idővel előástak egy házassági anyakönyvi kivonatot, amely szerint 1996-tól 2000-ig házasok voltak, ráadásul a férj eredeti neve John Anthony Gillis volt, és ő vette fel felesége nevét az esküvőkor.

8. Morcheeba - Skye Edwards, a Morcheeba énekesnője 2003-ban lépett ki a zenekarból egy szólókarrier kedvéért. Mindezt annak ellenére, hogy az együttes egyik tagjával, Steve Gordonnal házasságban él, és három közös gyerekük is van. A szólókarriernek azonban nemrégiben vége lett, hiszen Edwards visszatért a Morcheebába, az idén nyáron megjelent Blood Like Lemonade albumon újra ő énekel.

9. ADULT. - Hogy az elektronikus zene világából is hozzunk egy kevésbé ismert példát, emlékezzünk most meg az 1998-ban indult ADULT. zenekarról. Az amerikai együttes két tagja a White Stripeshoz hasonlóan szintén sokáig rejtegette, miben is áll pontosan kettejük viszonya, de végül kiderült, esetükben is egy házaspárról van szó. Név szerint Adam Lee Miller és Nicola Kuperus azok, akik szintén kínosnak érezték bevallani a házasságot.

10. How to Destroy Angels - A legújabb házaspár-zenekar annyira új, hogy még nem is jelent meg albumuk. A Nine Inch Nailsből ismert Trent Reznor alapította ezt az együttest feleségével, Mariqueen Maandiggal, de egy beharangozó EP kiadása után a nagylemez felvételeit el kellett halasztani, mert az asszony teherbe esett a pár első gyermekével.