Önnel is gyakran előfordul, hogy nem elégszik meg azzal, hogy eszmét cserél a terhességmegszakításról az interneten egy hír kapcsán, hanem el is szeretne menni valami abortuszellenes rendezvényre, de nem tudja, hol és mikor lesz a legközelebbi esemény? Gyakran érzi úgy a Barátok közt előtt ülve, hogy ennél azért szívesebben lenne most egy melegellenes tüntetésen? Szívesen feltöltené fényképét azoknak a galériájába, akik szerint észak-Amerika és Európa több kormánya is üldözi a keresztény egyházi vezetőket? Mindez egy iPhone alkalmazás segítségével most már lehetséges, igaz egyelőre csak az USA-ban. De a dolog máris nagy felhördülést okozott.

A Manhattan Declaration nevű kiáltványt különböző amerikai vallási vezetők adták ki, és az általuk elindított mozgalomhoz némileg meglepő módon egy iPhone-alkalmazást is készítettek. Ezt az Apple hivatalos website-ja terjeszti, az iTunes on-line üzletéből itt szerezhető be. A Manhattan Declaration az “élet szentségét és a hagyományos házasságot” próbálja védeni abortusz- és melegellenes eszméken keresztül. A szintén Manhattan Declaration nevet viselő alkalmazás tartalmazza a nyilatkozat szövegét, lehet hozzá aláírással csatlakozni az okostelefonon keresztül (akár fotó feltöltésével együtt), valamint hozzáférést biztosít a témához kapcsolódó “események” listájához, amelyet ki-ki maga is kiegészíthet saját “eseményeivel”.

A Manhattan Declarationt kiadók szerint az igazi keresztényeket sokan próbálják elnyomni, és ebben a meggyőződésben nyilván meg fogja őket erősíteni az a tény, hogy sok felháborodott felhasználó online petícióban követeli az Apple-től, hogy távolítsák el oldalukról a nők önrendelkezési jogával és a homoszexuálisok egyenjogúságával nyíltan szembeszállók alkalmazását. A Twitteren keresztül például a Pet Shop Boys is beszállt az akcióba, természetesen a Manhattan Declarationt ellenzők oldalán. Az Apple hivatalos álláspontot (egyelőre) nem adott ki az ügyben, az alkalmazás mindenesetre 4+-os besorolást kapott a cégtől, ami azt jelenti, hogy “nincs benne kifogásolható tartalom”.