Ha hirtelen nincs semmi újdonság, amiről beszélni lehetne, akkor gyakran kitalálnak egy új szót egy régi jelenségre, és ennek használatával egy csapásra megint izgalmasnak tűnik a téma. Az alkalmanként leszbikus kalandokba bocsátkozó, de egyébként heteroszexuális nőkre nagyjából ebben a szellemben most új szót próbálnak bevezetni: ez a flexiszexuális. A kifejezés azokat a személyeket írja le, akik nem homoszexuálisak, de még biszexuálisnak sem érzik magukat, egyszerűen csak vannak annyira rugalmasak, hogy néha azonos neműekkel is becsúszik egy-egy flört.

A szlengtémában mérvadónak tekinthető Urban Dictionary szerint mindenki lehet flexiszexuális, akinek a szexuális orientációja flexibilis: azaz férfiak is. A Daily Mail által a témában a napokban megjelentetett cikk szerint azonban kifejezetten a nőkre jellemző ez a beállítódottság. Közülük is leginkább a 30-40 körüliekre. Természetesen rögtön celebekkel kezdtek példálózni a jelenség létének bizonyítására, akik között tényleg nem sok férfi van, aki bevallotta volna, hogy néha pasizgat is egy kicsit szórakozásból.

Madonna flexiszexualitását például az hivatott bizonyítani, hogy 2003-ban megcsókolta Britney Spearst a színpadon az MTV Video Music Awardson. Az, hogy 1992-es Sex című könyvében meg Naomi Campbellt nyalta-falta, akkoriban még nyilván biszexualitását bizonyította - vajon ebből lett mára flexibilitás?

De Drew Barrymore talán jobb példa lehet, hiszen ő alig több mint egy évvel ezelőtt bizonyította rugalmasságát Ellen Page segítségével. Aki flexiszexuális, az bárkivel gond nélkül flörtöl egyet, ha a sors éppen úgy hozza, és ugye Barrymore-nak akkor úgy hozta, hogy kellett a hírverés új filmjéhez. Nagy flexibilisen smárolt tehát egyet egy másik filmszínésznővel, aztán meg azt nyilatkozta, hogy egyébként neki nem is fontos a szex. (Vagy az önpromóció kedvéért bevállalt férfihergelésre a "megélhetési leszbikus" a jobb kifejezés?)

A flexiszexuális jelző könnyedén ráhúzható még Angelina Jolie-ra és Lindsay Lohanre is, na meg persze Katy Perryre, akinek I Kissed a Girl című számát a rugalmasság himnuszának is vehetjük. “Megcsókoltam egy lányt, jó volt, ennyi volt” - énekli ő. Valószínűleg ezt jelenti a flexiszexualitás.

Azt persze a Daily Mail is elismeri, hogy ez a kísérletező kedv távolról sem újdonság. Az általuk idézett szakértő szerint “a nők szexualitása sokkal képlékenyebb, mint a férfiaké, és ezért a nők gyakrabban inkább egy-egy adott személyhez vonzódnak, mint egy adott nemhez”. Ez nyilván nem az utóbbi évek fejleménye, legfeljebb a témáról beszélünk többet mostanság Katy Perry és a többi csaj kapcsán. A Coco de Mer erotikus butik felmérése szerint mindenesetre a nők egyharmada leggyakrabban arról fantáziál, hogy milyen lehet a szex egy másik nővel.

Mi a legjobb szó azokra, akik nem tartják magukat biszexuálisnak, de néha flörtölnek egy kicsit azonos neműekkel is?

Mindez persze nem ad választ arra a kérdésre, hogy az ilyen viselkedésre angolul miért nem volt jó a kint agyonhasznált bicurious szó, aminek magyar változata a google szerint bi-kíváncsi formában szintén létezik. Ráadásul a magyar szaknyelvben a "heteroflexibis" és "homoflexibis" szavak is előfordulnak. Így aztán olvasóinkhoz fordulunk: milyen szóval írnák le önök azokat, akik nem tartják magukat se homo-, se biszexuálisnak, de néha azért becsúszik egy kis szórakozás saját nemükkel is? Arra meg végképp kíváncsiak lennénk, hogy akad-e olyan kommentelő, aki ezek után flexiszexuálisnak vallja magát.