A Psychological Science című újságban jelenik meg a napokban egy tanulmány, amelyben a University of Miami kutatói kimutatják, hogy a nők menstruációs ciklusa befolyásolja, mennyit telefonálnak saját apjukkal. A két terület összekapcsolása első hallásra igen bizarrnak tűnik, ezért némi magyarázatra szorul, miért kezdték el a havi ciklust a telefonálási szokásokkal összehasonlítani. A kutatók abból indultak ki, hogy közeli vérrokonok kerülik egymással a szexuális kapcsolatot. A vérfertőzés tabuja annyira erős, hogy többféle antierotikus viselkedésforma rögzül gyerekkorban szüleinkkel és az egyéb családtagokkal kapcsolatban.

Ezekre konkrét példát embernél még nem figyeltek meg, állatoknál azonban igen. Az állatvilágban például jellemző az, hogy a nőstények peteéréskor kerülik a velük vérrokonságban álló hímeket. A kutatók arra kerestek bizonyítékot, hogy az embereknél is fennáll-e ilyen viselkedés. 48 nő menstruációs ciklusát kísérték figyelemmel, de viszonylag nehéz volt azt egzaktul mérni, hogy ezek a vizsgált hölgyek a peteérés napjaiban kerülik-e férfirokonaikat vagy sem.

Végül a menstruációra vonatkozó adatokat a hölgyek telefonszámlájával vetették össze, és azt vizsgálták, mikor mennyit beszélt ez a 48 nő az édesapjával a megtermékenyülés szempontjából kritikus napokon. Az állatok viselkedésének emberi megfelelőjét meg is találták: a legtermékenyebb időszakban a hölgyek kisebb valószínűséggel hívták fel apjukat, és ha mégis beszéltek, átlagosan sokkal rövidebben, mint egyébként. A szülők közben természetesen nem kerülték lányukat, részükről mindig ugyanolyan magatartás volt tapasztalható (nyilván fogalmuk sem volt arról, hogy lányuknak éppen peteérése van).