Azt vizsgálták 47 nőn, hogy egy interneten keresztül megismert férfit mikor találnak a legvonzóbbnak. A Psychology Today által közreadott kutatásban reprodukált szituáció az életben csak netes társkereséskor fordul elő ugyanilyen formában, de Erin Whitchurch, a kutatás vezetője azt mondta, hogy az eredmény nagyjából bármilyen ismerkedési helyzetre igaz. A lényeg: akkor találjuk a másikat a legvonzóbbnak, ha azt sejtjük róla, hogy tetszünk neki, de ebben nem vagyunk biztosak.

A felmérésben résztvevő nőknek azt mondták, hogy különböző férfiaknak mutatták meg a hölgyek Facebook-oldalát, és hogy azok közül néhány érdeklődést mutatott. Az első csoportban levőknek azt mondták emellé, hogy az érdeklődő férfinak “nagyon bejött” az adott nő, azaz egyértelműen, kiugróan pozitív visszajelzést kaptak. A második csoportban levőknek azt mondták, hogy a nekik bemutatott férfiak átlagos tetszési indexről számoltak be az adott hölggyel kapcsolatban. A harmadik csoport nőinek pedig azt mondták, hogy nem lehet tudni, hogy mennyire jöttek be az egyébként érdeklődést mutató férfinak.

Ezután a hölgyek megnézték az irántuk “érdeklődő” négy férfi profilját, de persze nem tudták, hogy ezek fiktív adatlapok voltak. Értékelniük kellett, hogy ők mennyire vonzódnak az adott férfihoz, mennyire jön be nekik az adott férfi, és hogy randiznának-e vele, meg szeretnének-e vele ismerkedni.

Mint kiderült, azok a nők lájkolták legkevésbé a kitalált férfiakat, akik azt hitték, hogy a fiatalembereknek megtetszettek ugyan, de csak átlagos mértékben. Nálunk - nem túl meglepő módon - pozitívabban viszonyultak a szituációhoz azok, akik azt hitték, hogy éppen kiugróan megtetszettek valakinek. A férfiakhoz azonban a leginkább a három csoportból azok kezdtek el vonzódni, akiknek nem mondták meg, hogy az adott férfiaknak mennyire tetszenek.

Nagy közhely, hogy egy nő azzal tud a leginkább magába bolondítani egy férfit, ha nem mutat érdeklődést, és adja az elérhetetlent. Ebből a kutatásból az következik, hogy ha az elérhetetlenség nem is feltétlenül jön be a nőknek, valamennyi a bizonytalanság az ő számukra is izgalmasabbá teszi az ismerkedést, vonzóbbnak tünteti fel az adott férfit. A kutatók szerint ez azért van így, mert ahhoz az érzéshez, hogy tudjuk, hogy nagyon tetszünk valakinek, viszonylag gyorsan hozzá lehet szokni. Ha viszont nem tudjuk a másikról, hogy tetszünk-e neki, vagy hogy mennyire tetszünk, akkor ez a kérdés gyakran eszünkbe jut, és egy idő után azt kezdjük gondolni, hogy nyilván azért jár az eszünkben már olyan régóta az illető, mert annyira vonzódunk hozzá.

A kutatás tehát azt mondja, hogy a férfiaknak csajozáskor nem elérhetetlennek, megszerezhetetlennek kell mutatkoznia, hanem titokzatosnak. A tanulmány tehát nagyjából a komoly, hallgatag férfi figurájának utánzását ajánlja a férfiaknak a sikeres randizáshoz.