Időről időre előáll az OK Cupid társkereső egy-egy statisztikai aranymorzsával, legutóbb például azt bizonyították be, hogy a közhiedelemmel ellentétben a melegek nem hajtanak a heterókra. Most egy újabb meglepő dolgot fedeztek fel a hozzájuk regisztrált pármillió amerikai adatait elemezgetve, mégpedig azt, hogy aki néhány pasinak nagyon nem jön be, azzal valószínűleg többen fognak akarni megismerkedni.

A vizsgálat abból indult ki, hogy az OK Cupidnál a férfi júzerek 1-5-ig terjedő skálán értékelhetik azt, hogy mennyire találják vonzónak az egyes női felhasználókat. Ezt az adatot összehasonlították azzal, hogy a vonzóság függvényében a hölgyeknek hányszor üzennek az urak. Mi lenne a várt eredmény: minél vonzóbb egy nő, annál többször szólítják le. Ez nagyjából így is van, de távolról sem minden esetben.

Az elemzők azt vizsgálták meg, hogyan lehet az, hogy az egyik, mondjuk 3,4-es vonzósági pontszámú nő háromszor annyi férfit izgat fel mint a másik. Érdekes módon azt találták, hogy az ugyanannyira csinos hölgyek közül mindig az kapja a több figyelmet a férfiaktól, akivel kapcsolatban jobban megoszlanak a vélemények.

A kutatás Kristen Bell és Megan Fox példáját hozza szemléltetésképp, akiknek az átlagos tetszési indexe nagyjából azonos, 4 körüli (továbbra is ötös skálán). Kristen Bell esetében ez a tetszési átlag úgy jön ki, hogy a többség 4 pontot adna a színésznőnek, páran többet, páran kevesebbet. Megan Fox 4-es átlaga viszont abból adódik, hogy a többség a maximális 5-öt adja meg neki, de viszonylag sokan vannak azok is, akiket (pl. a tetoválása miatt) Fox kifejezetten taszít. Ez utóbbiak 1-es osztályzatai rontják le az átlagot 4-re. Kettejük közül természetesen a vad Megan Foxot jóval több férfi szólítja (szólítaná) le, holott osztályzatai átlaga alapján ő ugyanannyira vonzó, mint a hétköznapian aranyos Kristen Bell.

Mindebből a logikus következtetés az, hogy a boldogsághoz nem kell mindenkinek tetszeni, hanem elég egy kisebbségnek nagyon tetszeni. (Illetve a párkapcsolati boldogsághoz elég egy embernek nagyon-nagyon tetszeni.) A kutatók ehhez hozzáteszik azt is, hogy az átlagosan aranyos csajokról a pasik azt gondolják, hogy az adott nő biztos mindenkinek bejön, ezért nem is pazarolják az idejüket arra, hogy leszólítsák, feltételezve, hogy a hölgy már így is biztosan rengeteg kérő közül válogat.

Akin azonban van valami különleges, egyedi, megkapó, ami sok embernek nyilván nem fog tetszeni, az nem okoz ilyen problémát a férfiaknak. Ekkor azt gondolják, hogy az adott tulajdonság biztos sok versenytársat elriaszt, ezért érdemes nekik is harcba indulni az adott nő kegyeiért. A szingli nőknek tehát azt javasolja ez az elemzés, hogy társkereső-profiljukban (és persze az életben is) domborítsák ki azt, amitől különlegesek, mert bár lehet, hogy a tetszési indexük átlaga valamelyest csökkenni fog, a statisztika szerint többen fognak velük szóba állni. Ha valakinek nem tetszünk nagyon, akkor az a legjobb, ha nagyon nem tetszünk neki.

Nem érdemes tehát az apró szépséghibákat vagy akár a túlsúlyt a randizós oldalakra feltöltött képekről lecsalni, mert könnyen lehet, hogy pontosan ezekkel a részletekkel sikerülne megragadni a férfiak figyelmét, akik egy aranyos, de átlagos csaj mellett simán elmennek.