Eljön az este és vége az egész napos hajtásnak, ön is hazatér kedveséhez, gyerekeihez, családjához. Nagyon fontos pillanat tud lenni, amikor ilyenkor végre mindenki leül az asztalhoz, és rohanás nélkül együtt lehet lenni egy vacsora erejéig. Egy átlagos hétköznapon ekkor van pár perce arra az együtt élőknek, hogy valóban egymásra figyeljenek, ahelyett, hogy teendőikre vagy mondjuk a tévére koncentrálnának. Ezért nagyon jellemző, hogy ki hogyan használja ki ezt az időt, azaz hogy kinél mi a téma este otthon vacsora közben.

Mi otthon általában először is azt beszéljük meg ilyenkor, hogy kinek mi történt aznap a munkahelyén, azonban ha elmegyünk a szüleimhez vacsorára, kizárt dolog, hogy legalább fél órát ne politikáról legyen szó. Mint kiderült, ez utóbbi téma a csak a magyarokat izgatja ennyire, a briteket például teljesen hidegen hagyják saját politikusaik. Náluk ugyanis egy közvélemény-kutatás végeredményeként összeállították az otthoni vacsoratémák top20-as listáját, és ezen a politika az utolsó helyre került úgy, hogy a háromezer válaszadónak csak egyötöde jelölte be, hogy szokott ilyesmiről beszélgetni este otthon vacsora közben.

Ezekről beszélgetnek leggyakrabban a britek otthon vacsora közben

1. Az időjárás

2. Hírek a családtagok barátjairól

3. Hogy milyen finom a vacsora

4. Étkezés, ételek általában

5. Családi vicces sztorik

6. Helyi hírek

7. Hírek kollégákról

8. Hogy mit csináltak aznap a gyerekek

9. A közeljövő eseményei

10. Családtagok egészségi állapota

11. A tévében futó valóságshow-k

12. Nyaralási tervek

13. Nosztalgiázás

14. Hogy milyen sok a munka

15. Hogy milyen drága lett minden

16. Nemrégiben megtekintett filmek

17. Viták a családban/rokonokkal

18. Munkahelyi furkálódások

19. Hogy mit kell a lakásban megszereltetni-megjavíttatni

20. Politika.

A Sheilas Wheels biztosítócég megbízásából készült felmérés arra is kitért, hogy a beszélgetés hevében a tűzhelyen rotyogó ételről sokan hajlamosak megfeledkezni, és ez minden negyedik britnél végződött már azzal, hogy odaégett a vacsora, minden huszadik válaszadónál pedig tűzesetet is okozott az érdekes beszélgetés által kiváltott feledékenység. A dolog csattanója az, hogy az ilyen lebilincselően izgalmas témák listáján az első helyen az időjárás szerepel, ez az a téma, amibe a szigetország lakói annyira bele tudnak feledkezni, hogy közben odaég a vacsora.

A britek ezen kívül olyanokról szoktak még csevegni az asztalnál, mint hogy mi történt a családtagokkal vagy a család barátaival, hogy milyen finom a vacsora, illetve úgy általában ételről is szokás beszélgetni. Kevésbé előkelő helyen, de szerepel még a listán a vakációtervezgetés, a nosztalgikus sztorizás és a filmélmények megosztása is. A tizenegyedik helyen a valóságshow-k szerepelnek, de ezalatt nemcsak a bentlakásos realityket kell érteni, hanem a Megafaktor-típusú előadóművészeti tehetségkutatókat is, amik bőven szolgálnak beszédtémával a hosszú téli estékre.

Önöknél otthon este vacsora közben szóba szokott kerülni a politika?

A felmérésben arra is rákérdeztek, hogy egy ilyen közös beszélgetős vacsora meddig szokott tartani (átlagosan 35 percig), és hogy evés után ottmaradnak-e még a családtagok az asztal körül diskurálni (igen, átlagosan további 36 percig.) Nekem valamiért az az érzésem, hogy mi magyarok ennek a bő egy órának a jó részét általában politikával töltjük ki - erősítsen meg vagy cáfoljon egy kattintással a szavazógépen! A britek által vacsorához leggyakrabban elővett témák teljes listája a keretben olvasható.