A University of Texas egy olyan kutatást tett közzé a napokban, amely arra kereste a választ, hogy hányan folytatnák tovább kapcsolatukat azután, hogy partnerük hűtlen volt. A lehetőségekhez azonban hozzátették azt is, hogy mi van, ha ez a partner homoszexuális kalandba bocsátkozott. Amint az várható volt, a férfiak sokkal könnyebben megbocsátanak egy kis leszbikus szexet, mint amekkora gondot okoz a nőknek azt feldolgozni, hogy barátjuk/férjük egy másik férfival kacérkodott.

A kutatásban csak 718 résztvevőt faggattak ki (mindannyian egyetemisták voltak), de közülük a férfiaknak pontosan 50%-a mondta azt, hogy folytatnák tartós kapcsolatukat akkor is, ha megtudnák partnerükről, hogy az lefeküdt egy nővel. Ha azonban egy férfival csalnák meg őket, csak 22%-uk lenne képes megbocsátani. A nőknél az arány fordított, ők férjük heteroszexuális kalandjára borítanak könnyebben fátylat. A hölgyek 28%-a bocsátana meg csajozó partnerének, de ha a barát/férj egy másik férfival szűrné össze a levet, csak 21% tartana ki a kapcsolat mellett.

A tudósok az eredményt evolúciós okokkal magyarázták. A férfiakban a törzsfejlődés során azért alakult ki az, hogy ösztönösen fenyegetőnek tartják egy másik férfi jelenlétét, nehogy egy terhesség esetén kétségek merüljenek fel az apaságot illetően. Ahhoz, hogy egy hím biztos legyen benne, hogy saját gyerekeit neveli, kénytelen elüldözni az anya mellől a többi hímet. Egy másik nőstény megjelenése ilyen problémákat nem okoz, sőt, akár lehetőséget is adhat újabb utódok nemzésére, ezért a férfiakból egy másik nő nem, vagy csak kevésbé vált ki féltékenységet.

Ezzel szemben a nőkbe azt véste bele az evolúció, hogy ragaszkodjanak a férfihoz, aki a gyermekszüléskor támaszt és védelmet tud nyújtani. Ezért önmagában a megcsalás a nők számára még nem jelent akkora veszélyt, hiszen ez még önmagában nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott hím végérvényesen eltűnik. Ennek megfelelően a heteroszexuális megcsalást a nők nagyobb hányada (28%-a) bocsátaná meg, mint amennyien a férfiak közül elnézőek ilyen tekintetben (22%). A családfenntartói képességet a nők szemében sokkal inkább megkérdőjelezi viszont egy homoszexuális kaland, ezért csak 21%-uk tartana ki melegkapcsolatba bonyolódó barátja/férje mellett.