Egy brit bíróság eltiltott egy 41 éves értelmi fogyatékos férfit a szexpartnerétől, arra hivatkozva, hogy az Alannek nevezett személy nem képes felfogni, mit tesz, aminek következtében a szexbe sem képes beleegyezni. A döntés lényege az, hogy egy bizonyos értelmi színvonalat el kell érni ahhoz, hogy az illetőnek a szex megengedhető legyen.

A nagy visszhangot kiváltott ítéletből kiderül, hogy ez a bizonyos Alan bár jogilag nem volt képes semmibe beleegyezni, a gyakorlatban képes volt kipróbálni nagyjából az összes lehetséges szexuális felállást. A 48-as IQ-val rendelkező férfinak a bírói indokolás szerint "hatalmas szexuális étvágya" volt, illetve van is: női partnerei is voltak, most legutóbb azonban egy férfival élt szexuális életet, de a rendőrség is nyilvántartotta már, mert vadidegen kiskorúakkal is kikezdett, egy fiúval a fogorvosnál és két lánnyal a buszon.

A bíró kimondta, hogy az eddig is gondnokság alatt álló Alan addig nem élhet szexuális életet, amíg képes nem lesz felfogni, hogy ez pontosan mit is jelent, és hogy az aktusnak milyen következményei vannak vagy lehetnek. Hogy valaha képes lesz-e erre, azt a szakvélemény szerint egyelőre nem tudni, mindenesetre a döntés nyomán 9 hónapos szexuális oktatást kezdenek most el Alannél. A bíróság a háromnegyed év elteltével újra megvizsgálja majd, hogy a férfi alkalmassá vált-e a szexuális élet folytatására.

Az eltiltás hatálya alatt Alan csak felügyelő jelenlétében találkozhat emberekkel, nehogy szexre kerüljön sor. Az ítélet egyik legbizarrabb mondata így szól: “...Alan szigorú megfigyelés alatt áll bármiféle további szexuális cselekmény megelőzése érdekében, kivéve a privát maszturbációt, amelyet továbbra is szabad neki végezni fürdő- vagy hálószobájában.” A döntést az úgynevezett Védelmi (vagy Gondnoki) Bíróság hozta, amelynek feladata, hogy cselekvőképtelen személyek ügyeiben döntsön.

Az értelmi fogyatékos férfi a pszichiáter szakvéleménye szerint egyelőre azt hiszi, hogy a kisbabákat a gólya hozza, és hogy a szextől pattanásokat vagy kanyarót lehet kapni. Maga Alan azt mondta képviselőjének, hogy “nagyon boldog lenne, ha újra megengednék neki, hogy szexuális életet éljen”, a bírónak pedig azt üzente, hogy újra meg szeretné csókolni.