Köztudomású, hogy (a reklámok által bevezetett, mindig dőlt betűvel ejtendő kifejezéssel élve) azokon a napokon nehezebb a nőkkel bírni, fájdalmaik, hangulatváltozásaik miatt. Egy brit feltaláló, bizonyos Karl Dorn 16 éve házas, és legújabb ötletét az inspirálta, hogy gyakran hallotta haverjait kocsmákban-meccseken arról panaszkodni, a menstruáció környékén milyen nehéz otthon az asszonnyal. Azt írja a Manufacturing Digital nevű website, hogy Dorn erre feltalálta a megoldást, Help for Husbands, azaz Férjsegítő fantázianévvel.

A probléma kezeléséhez a még megvalósításra váró találmány, amelyet egy pályázatra küldtek be, azzal járulna hozzá, hogy figyelmeztetné a férfiakat arra, hogy most különösen türelmesnek kell lenniük, mert feleségük éppen azokat a napokat éli át. A menstruációkor ugyanis a nők testhőmérséklete valamennyit megemelkedik, így lehetne készíteni egy olyan hőre elszíneződő karkötőt, ami láthatóvá teszi ezt a változást. Karl Dorn elképzelése szerint a nők folyamatosan viselnék ezt a karkötőt, aminek a színe azonnal megváltozna, amikor a testhőmérséklet emelkedése a menstruáció közeledtét jelzi. A férjek ebből látnák, hogy az asszony éppen min megy keresztül, így azokon a napokon megértőbbek lennének feleségeikkel.

Amibe az ötletgazda feltehetőleg nem gondolt bele, az az, hogy egy nő jó eséllyel karkötő nélkül is tudja magáról, hogy nagyjából mikor menstruál, így a karkötő folyamatos viselésének nem sok értelme lenne: elég lenne azokon a napokon felvenni. Viszont ha úgyis csak azokon a napokon hordanák a nők, akkor már a karkötő jelenléte önmagában figyelmeztetné a férfiakat a veszélyre, így nem lenne szükség a hőérzékenység-funkcióra. Ha viszont nincs szükség a hőérzékenységre, akkor az sem kell, hogy karkötő formájú legyen a menstruáció-jelző: a nők ennyi erővel az egyértelműség kedvéért akár pl. egy “vigyázz, menstruálok!” táblát is a nyakukba akaszthatnának. Ön szerint jó ötlet lenne?