Bizony nagyon fontos szeretteinket látogatni a kórházban, illetve ha betegek vagyunk, kitenni kedvesünk fotóját az ágy mellé. A Stanford University kutatói bebizonyították, hogy partnerünk képének látványa 36-44%-kal csökkenti a fizikai fájdalomérzetet, így hatása a narkotikumokéhoz hasonlítható, természetesen káros mellékhatások nélkül.

A Public Library of Science című folyóiratban publikált kutatáshoz MRI-vel vizsgálták a kisebb, égető fájdalomnak kitett alanyok agyműködését. Azt találták, hogy az alanyok 36-44%-kal kevesebb fájdalmat éreztek, ha a kísérlet közben szerelmük fényképét nézték. Ennek hatására a fájdalomérzet már a gerincvelőben blokkolódik, azaz kedvesünk látványának fájdalomcsillapító mechanizmusa hasonló a kokain, a morfium vagy a paracetamol működéséhez.

Egy másik, a University of California által elvégzett kutatásban 25 nő vett részt, és az ő férjeik-barátjaik, akikkel már legalább 6 hónapja kapcsolatban éltek. Ezekben a hölgyekben szúró fájdalomérzetet keltettek, miközben az alanyok hol foghatták szerelmük kezét, hol nem. Itt az derült ki, hogy a szerelmi partner jelenléte szintén fájdalomcsillapító hatással van, de érdekes módon nagyjából ugyanolyan mértékben, mintha csak fényképről nézték volna az illetőt.