Régen a lovagiasságnak egyértelmű és meglehetősen szigorú szabályai voltak. Ezeknek egy része a mai napig elemi követelmény (előreengedni a nőt az ajtóban), más része viszont meghaladottá vált (pl. ma már le szabad tegezni egy hölgyet az első randin is), a harmadik, legproblémásabb részéről pedig sokan sokféleképpen gondolkodnak. Azokkal a kérdésekkel fordulunk most önökhöz, amik ebbe a harmadik kategóriába esnek. Meg szeretnénk tudni, olvasóink szerint mit írnak elő az udvariasság általánosan elfogadott szabályai a férfiak részére 2011-ben Magyarországon. Az alábbi példák egy pár első, étteremben zajló találkájára vonatkoznak, erre a szituációra kell gondolni az egyes gesztusok értékelésekor. Képzelje el, hogy megismerkedett valakivel, és először mennek el kettesben az illetővel étterembe egy romantikus vacsorára! Ha ön úgy érzi, hogy az alcímben felsorolt tevékenységet ebben a helyzetben a férfi kutya kötelessége elvégezni, a legmagasabb pontszámot adja! Ha azonban úgy érzi, hogy az adott dolog ma már inkább inzultus, mint udvariasság, csak egy pontot adjon!

1. A férfi kezet csókol

Egy hölgy iránti hódolatát egy férfi kézcsókkal fejezte ki annak idején. Bár van, aki zavarba jön tőle, egy diszkrét kézcsókot egy nő ma is találhat romantikusnak, például éppen abban a szituációban, amikor kedvesével a kapcsolat kezdetén először mennek el együtt étterembe. Ilyenkor jól veszi ki magát, ha a férfi a találkozáskor a szokásos arcrapuszi helyett (esetleg mellett) a nő kézfejére lehel csókot? Ha ön szerint igen, a maximum pontszámot adja, ha viszolyog a kézcsók puszta említésétől is, a minimumot!

2. A férfi lép be először az étterembe

Továbbra is az elemi udvariassági szabályok közé tartozik, hogy egy ajtóban a nőt előre kell engedni. Sokak szerint ez alól kivétel azonban, ha valami nyilvános szórakozóhelyre való bejutásról van szó, mert ilyenkor éppen, hogy a férfinak kell előremennie. A példákban szereplő étterem vajon egy ilyen alkalom, amikor úgy illik, hogy az úriember menjen be először a vendéglőbe?

3. A férfi lesegíti a nőről a kabátot

Bent vagyunk az étteremben, megtaláltuk az asztalunkat - ha kint még hideg van, akkor itt az ideje, hogy levessük a kabátot. Vajon ehhez a meglehetősen egyszerű művelethez még mindig segítségre szorulnak a hölgyek? Ön szerint oda kell-e ilyenkor lépnie a férfinak, hogy segédkezzen a kabát, sál, stb. levételében, majd elhelyezésében a ruhatárban vagy egyebütt?

4. A férfi segít a székkel leülésnél

Az igazán előkelő éttermekben a pincér segít a hölgyeknek leülni, a megfelelő pillanatban betolva a széket a helyére. Erre annak idején a hatalmas szoknyák miatt volt szükség, amikben valóban nem volt egyszerű manőver egy hölgynek helyet foglalni egy asztalnál. Manapság azonban már senki nem hord ilyen szoknyát, és általában a pincérek sem tolják be a székeket a női fenekek alá. Azonban a mai napig jól eshet a hölgynek, ha ilyenkor a pincér helyett saját udvarlója segít jelképesen a leüléskor. Elvárás ez még a férfiakkal szemben? Minél jobban egyetért, annál magasabb pontszámot adjon!

5. A férfi bort rendel és folyamatosan töltöget is belőle a nőnek

Tegyük fel, hogy ezen a bizonyos első közös éttermi vacsorán alkoholfogyasztásra kerül sor. Ilyenkor a klasszikus szabályok szerint nem túl elegáns sörözni, hanem inkább egy üveg bor dukál. Ma már önmagában ez a szabály sem érvényes egyértelműen, de régen ehhez még az is hozzájárult, hogy a bort a férfinak kellett kiválasztania, majd választását a hölggyel jóvá kell hagyatnia, igenlő válasz esetén a választott bort megrendelni, majd megkóstolni, aztán a vacsora folyamán folyamatosan ügyelni arra, hogy a hölgy pohara sose legyen üres. Bizonyos helyeken ebben is segít a pincér, de ha ő éppen nincs jelen, elvileg a férfinak kell a hölgy borospoharát újratölteni.

6. A férfi nem maradhat ülve az asztalnál, ha a nő feláll

Leggyakrabban amerikai filmekben lát olyat manapság az ember, hogy az étkezés közben a nő egyszer csak elnézést kér, majd bejelenti, hogy elmegy, khm, bepúderezni az orrát. Erre a bejelentésre a filmekben a férfi reakciója mindig az, hogy felpattan a helyéről, hiszen a legszigorúbb illemszabályok szerint a férfi nem ülhet az asztalnál, ha a nő áll. Ebből következik az is, hogy érkezéskor a nőnek kell először leülnie, illetve ha a vacsora közben bármikor feláll az asztaltól, azonnal a férfinak is fel kell pattannia. Ha ön is ilyen szigorúan értelmezi ezt a szabályt, a maximális pontszámot adja!

7. A férfi fizet

Manapság ez az egyik legtöbb vitát kiváltó kérdés. A fenti illemszabályok betartása nem kerül semmibe, de az étteremben a számlát viszont igazi forintokkal ki kell fizetni. Vajon ilyenkor is kérdezés nélkül lovagiasnak kell lennie a férfinak, vagy manapság már a nemek egyenjogúságából fakadóan egyértelmű, hogy a nő a közös este anyagi terheinek viselésébe is beszáll? Egy pontot adjon, ha egyértelmű, hogy a két fél felezi a cehet, tízet, ha szóba se jön, hogy a nőnek fizetnie kéne, és a köztes megoldásokra (pl. a nő felajánlja, hogy beszáll, de ezt a férfi úgyis visszautasítja) saccoljon meg valami köztes pontszámot!

8. A férfi öltözik fel először, kabátot felsegíti

Bár most a nyár közeledtével egyre kevésbé aktuális a kérdés, de képzeletbeli példánkban legyen továbbra is rossz idő. Egy igazán udvarias férfi a vacsora végeztével először saját maga öltözik fel, majd felsegíti a nőre a kabátot. Ebben a helyzetben azért nem a nőké az elsőbbség, mert ha a férfi először a hölgyet öltöztetné fel, akkor a dámára rámelegedne a kabát, amíg lovagja saját maga öltözködik. Ön szerint is ilyen menetrend szerint kell zajlania a felöltözésnek távozáskor?

9. A férfi hazakíséri a nőt

Tegyük fel, hogy a vacsorán kívül aznap este már nincs több közös program. Ebben az esetben felmerül, hogy a férfinak gondoskodnia kell-e arról, hogy a védtelen hölgy biztonságosan hazajusson az éjszaka veszélyei és viszontagságai közepette. Mik ilyenkor a férfi kötelességei? Vigye haza a nőt autóval/taxival? Ha nincs kocsi, akkor is kísérje haza a lakásáig? Vagy elég, ha megvárja, amíg jön érte a taxi, illetve tömegközlekedésre száll, esetleg beszáll saját autójába? Vagy manapság már csak addig mennek együtt, amíg közös az útvonal hazafelé, aztán az elágazáskor meghitt búcsút vesznek egymástól?