A tadzsikisztáni Ulémák Tanácsa rövidesen hivatalosan is megtiltja, hogy a házastársak sms-üzenetben mondják ki a válást - jelentette be az ország vallásügyi kormánybizottságának elnöke. Abdurahim Holikov szerint a nők megérdemelnek annyi tiszteletet, hogy szemtől szembe álljanak férjükkel, amikor az bejelenti a válást.

Az Oroszországban letelepedett csaknem egymillió tadzsik vendégmunkás közül egyre többen választanak maguknak új feleséget hazájuktól távol, és elválnak otthon maradt előző nejüktől - írja az ukrán Korreszpondent internetes hírújság. Az iszlám hagyományok szerint ilyen esetekben a férjnek ilyenkor mindössze annyi a teendője, hogy háromszor kimondja a felesége előtt a "talok" szót, ami azt jelenti, hogy "elválok tőled", és ezzel a házasság felbontottnak tekintendő.

A mobiltelefonok elterjedésével azonban a férfiak mind ritkábban veszik a fáradságot ahhoz, hogy ezért hazautazzanak, és megelégszenek azzal, hogy a szót sms-üzenetben küldik el háromszor a feleségük mobilszámára. Abdurahim Holikov azt mondja, hogy ez rendkívül megalázó helyzetbe hozza az asszonyokat. A válás ilyen módon történő elintézése szerinte logikátlan, értelmetlen és helytelen, ráadásul mind a világi, mind pedig a Sária-törvényeknek ellentmond. Ezért ezt a kérdést a napokban az ország legmagasabb muzulmán hatósága, az Ulémák Tanácsa is megvitatta, és rövidesen tiltó rendelkezést ad ki az sms-válásokkal kapcsolatban.