Arról tudósít a UPI, hogy a Dél-afrikai Köztársaság szegényebb területein a tizenéves lányok havonta néhány napot, néha egy egész hetet kénytelenek az iskolából hiányozni, mivel nincs pénzük intim betétre. Az riporterek 14-15 éves lányokat kérdeztek meg, akik azt nyilatkozták, nem akarnak úgy járni, mint azon iskolatársnőik, akiket a többiek kicsúfoltak, miután vérfolt keletkezett a székükön.

A Joza nevű városban található, Mary Watersről elnevezett középiskola tanulói azt nyilatkozták, van, aki rongyokat használ, más WC-papírt vagy újságot, de ezek az eszközök gyakran nem válnak be, a csomagonként legalább kb. 400 forintba kerülő betétet pedig nem tudják kifizetni. Az iskola néhány tanára saját pénzén vett betéttel látja el a lányokat, de vannak, akik nem mernek kérni. Ők inkább otthon maradnak, amíg a vérzés el nem múlik, hiányzásuk miatt hátrányba kerülve kicsit módosabb osztálytársnőikhez, illetve a fiúkhoz képest.

A helyzethez további érdekes adalék, hogy - feltehetőleg az afrikai AIDS-járványra tekintettel - óvszert viszont sok helyről lehet ingyen beszerezni a Dél-afrikai Köztársaságban, még az iskolai WC-ben is van belőlük. Újabban különféle szervezetek és hatóságok megpróbáltak az országban intézkedéseket foganatosítani annak érdekében, hogy az intim betét is ingyen járjon a diáklányoknak, egyelőre kevés eredménnyel.