Az esküvőszervezéskor rengeteg apró dologra kell gondolni, rengeteg jelentéktelennek tűnő dologban kell döntést hozni. A mai posztban öt ilyen kérdést bocsátunk szavazásra annak ellenére, hogy jó válasz nincs - van, aki így szereti a lakodalmat, van, aki úgy. Egy biztos, a "leszarom" ezúttal egyik esetben sem lehet válasz, hiszen ha már lakodalmat szervet valaki, akkor vagy így, vagy úgy, de döntenie kell. Ön melyik esetben mit ajánl?

1. Szabadon választott nászajándék vagy lista?

Melyik jobb?

Egy igen nyomós érv szól a listaállítás mellett, ha a nászajándékról van szó: így garantáltan azt kapja az ifjú pár, amit szeretne. Az ajándékozóknak sokszor csak egy előre megadott boltba kell belépniük, ott rábökni valamire az ajándékozhatónak választott készletből, aztán fizetni, és kész. A legmodernebbek pedig kerek perec pénzt kérnek ajándékba, pl. a nászútra. Akik ezt az egészet ellenzik, azok azt mondják, ezzel az erővel belépőjegyet is szedhetnének a lakodalomba. Ha ajándéknak hívják, akkor legyen benne az, ami az ajándékozásban a legfontosabb: hogy amit adnak, az valami egyedi, személyes és váratlan legyen. Bizonyára azok vannak kisebbségben, akik ezt az utóbbi felfogást vallják - ön közéjük tartozik?

2. Egy nagy asztal vagy több kisebb?

Melyik jobb?

A lakodalomra való készülődésnél bonyolult feladat tud lenni az ülésrend elkészítése, de még mielőtt ennek neki lehet látni, dönteni kell abban a kérdésben, hogy hova üljenek majd le a vendégek. Vannak, akik a több kerek asztal megoldását preferálják, így az emberek 8-10-12 fős csoportokban étkeznek. Máshol négyszögletes asztalokat tolnak össze, egyetlen hosszú asztalt létrehozva, ami jelképesen kifejezi, hogy mindenki együtt eszik, immár mindenki egy családhoz tartozik. Ilyenkor általában U alakúra csinálják meg az asztalt, ahol az U közepén foglal helyet az ifjú pár. Ön melyik felállást preferálja?

3. Felszolgálás vagy svédasztal?

Melyik jobb?

Általában az elegánsabbnak számít, ha pincérek szolgálják fel egymás után a fogásokat, mint az, ha csak oda van téve minden egy asztalra, aztán lehet menni tolakodni, hogy ne kapkodják el az ember elől a kaviárt/articsókát/epret (a pörköltből meg a töltött káposztából szokott maradni). A svédasztalos megoldás előnye, hogy mindenki annyit vehet mindenből, amennyit szeretne, de sokak szerint lakodalomba nem való. Ön egyetért?

4. Együttes vagy DJ?

Melyik jobb?

A lakodalomhoz hozzátartozik a zene és a tánc. Azt azonban el kell dönteni, hogy ki szolgáltassa a talpalávalót. Valószínűleg elegánsabb és hangulatosabb az élő zene, de kockázatosabb is tud lenni, hiszen egy együttes valószínűleg egyetlen stílusban nyomul csak, ami egy egész estére-éjszakára azért elég unalmas tud lenni. Egy DJ ezzel szemben csak egyedül van, tehát kevesebbet kell neki fizetni, esetleg az ismerősi körből is kikerülhet, ráadásul minden műfajba bele tud nyúlni az ABBA-tól a ZZ Topig. Ön szerint melyiket érdemes választani?

5. Menyasszonytánc vagy sima buli?

Melyik jobb?

A lakodalmas mulatozásnak van Magyarországon egy hagyományos, “eladó a menyasszony!” felkiáltással kezdődő fázisa, a menyasszonytánc. Talán mindenki volt már olyan lagziban, ahol volt menyasszonytánc, és jó volt, de olyanban is, ahol volt, és nem volt jó, illetve olyanban, ahol nem volt, és nem is hiányzott. Manapság már egyáltalán nem kézenfekvő, hogy egy lakodalomhoz hozzátartozik a menyasszonytánc is, tehát erről is dönteni kell: legyen vagy nem legyen?