Hollywoodi kasszasikereket vizsgált a USC Annenberg két egyetemi kutatója. A most közzétett tanulmányban száz filmet vizsgálták meg, azokat, amelyek a legnagyobb bevételt hozták 2008-ban. Talán azért tartott nekik ilyen sokáig feldolgozni az alapanyagot, mert egészen részletesen vizsgálták a jeleneteket, nemek szerint kijegyzetelve, hogy melyik színész melyik filmben mennyit beszél és mennyit vetkőzik. Mint kiderült, a beszéd inkább férfimunka Hollywoodban, a nőkre inkább csak a leruhátlanodást szokás bízni.

Az eredmény aligha meglepő, de ennek ellenére lesújtó adat, hogy a tizenéves női szereplők 39,8%-a szexi ruhában szerepelt a vásznon. A fiatal lányok 30,1%-a ráadásul nem csak úgy általában szexi a filmekben, hanem hiányos öltözékben állt a kamera elé. Ennyien voltak azok, akiknek legalább a dekoltázsa, combja vagy hasa látszott a vásznon.

Ahhoz képest, hogy a tinilányokat ilyen előszeretettel vetkőztetik, a húsz év alatti fiúk lecsupaszítása kifejezetten tabunak számít. Csupán minden tizedik férfiszereplő mutatott valamennyit a testéből, és a kutatók ezen villantások közül sem ítélte mindegyiket szexinek: míg a lányok 39,8%-a szerepelt szexi öltözékben, addig a fiúknak csak 6,7%-a.

A vásznon szereplő összes nőt vizsgálva (tehát nem csak a húsz alattiakat) ugyanezek a számok kicsit alacsonyabbak, minden korcsoportot vizsgálva az jött ki, hogy a női szerepek kb. negyede kívánja meg Hollywoodban a vetkőzést.

Hollywood persze nem csinál mást, mint kiszolgálja a közönséget, ez a közönség pedig egyértelműen azokra a filmekre ül be, amelyekben a nők beszéd helyett ledobálják a ruháikat. Még a női rendező által készített filmek szöveggel rendelkező szereplőinek is csak 44%-a nő, de férfi rendezők alkotásaiban még ritkábban jutnak szóhoz a hölgyek. Az összes filmben megszólaló színészeknek átlagosan mindössze 32,8%-a nő, azaz az arány még az egyharmadot sem éri el.

És a kutatók még ezt is haladásként könyvelik el, hiszen a most közzétett 2008-as adat javuló tendenciát mutat a 2007-re vonatkozó számokhoz képest. Egy évvel korábban pl. a szöveggel rendelkező szereplőknek csak 29,9%-a volt nő.

A fentiekből az következik, hogy nagyjából feleannyi lehetőség van a női színészeknek a kamera előtt, és ezeknek negyede is vetkőzést kíván meg. Még kevesebb viszont a nő a helyzet a filmkészítés több területén. Egy női íróra, rendezőre vagy producerre átlagosan hat férfi jut Hollywoodban ugyanilyen állásban.

A 2007-ben bemutatott filmek 2,7%-ának volt legalább egy női rendezője, míg 2008-ban ugyanez a szám már 8% volt. Azóta persze azt is tudjuk, hogy 2010. meghozta minden idők első Oscar-díjas női rendezőjét Kathryn Bigelow személyében, de a nagyjából kiegyenlített arányokhoz a jelek szerint még minimum évtizedek kellenek - ha a kiegyenlítődés egyáltalán cél.

Más kérdés persze, hogy minden rögtön megváltozna, ha a nők milliói rohannának a mozikba minden alkalommal, amikor bemutatnának egy olyan filmet, amiben a nő kivételesen nem vetkőzik, hanem mondjuk beszél. A jelek szerint erről szó sincs: a nőket nem szexuális tárgyként a középpontba helyező filmekre tömegesen maguk a nők sem túlzottan kíváncsiak.