Tudta ön, hogy az Egyesült Államokban minden harmadik nő átesik egy abortuszon 45 éves koráig? És hogy akiknél ehhez folyamodnak, azoknak általában már van legalább egy gyerekük, és pont azért nem mernek még egy gyereket vállalni, nehogy kevesebb figyelem jusson rájuk? Az amerikai Guttmacher Intézet, amely a szexuális és reproduktív egészséget kutatja, egy videó formájában foglalta össze a legérdekesebb hiteles statisztikákat az Egyesült Államokban végzett abortuszokról.

A videóból kiderül, hogy az amerikai abortuszok több mint felét (egészen pontosan 58 százalékát) húszas éveikben járó nőkön végzik, és csak húsz százalékát tinédzsereken - ők is 18-19 évesek. A beavatkozások háromnegyede magukat vallásosnak mondott nőkön zajlik, és az utóbbi tíz évben főleg a szegények, 40 százalékban egyenesen a mélyszegénységben élők vették igénybe.

A statisztikai tapasztalatokat az intézet úgy összegzi: a fogamzásgátlást és az egészségbiztosítást mindenki számára elérhetővé kell tenni, csakúgy, mint a kamaszkori szexuális felvilágosítást és oktatást. Hozzáteszik: ezek esetleges megléte ellenére is mindig lesznek nők, akiknek szükségük lesz abortuszra, ezért álláspontjuk szerint mindenki számára elérhetővé kell tenni - biztonságosan, a nők emberi méltóságát megőrizve.