A túlsúlyos nők és a nőgyógyászok kapcsolatáról készített felmérést az USA-ban a Florida Sun Sentinel. 105 privát nőgyógyász-praxist kérdeztek meg Florida állam déli részén, és ezekből 15-nél azt mondták, hogy súlyhatárral dolgoznak. Ez a legtöbbjüknél azt jelenti, hogy a 200 fontos (kb. 90 kilós) testsúly feletti nők kezelését megtagadják, de van, aki más - magasabb - súlyhatárt alkalmaz.

A legtöbben arra hivatkoznak, hogy vizsgálóasztaluk és egyéb műszereik egyszerűen nem alkalmasak egy bizonyos testsúly feletti nő ellátására. Így például az ultrahanggal is előfordulhat, hogy elégtelen képet ad a belső szervekről, ha túlságosan elhízott személyen próbálják alkalmazni.

Mások azt is hozzáteszik, hogy a kövérek esetében szinte minden beavatkozás nagyobb kockázattal jár, így például a terhesség és a szülés is (nemrég mutattuk be egy brit nő történetét, aki addig nem vállalhatott gyereket, amíg nem sikerült lefogynia). Ahol sokkal nagyobb a hiba veszélye, ott sokkal nagyobb a műhiba-per veszélye is. A kövéreket kezelni nem hajlandó magán-nőgyógyászok azt mondják, az ilyen esetek különleges ellátást igényelnek, ők pedig nem túlsúly-specialisták, nem hajlandók vállalni a pluszkockázatot.

A betegek közötti diszkrimináció természetesen az orvosi esküvel és a jogszabályokkal is ellentétes, de ez a gyakorlat még az amerikai felfogás szerint sem számít diszkriminációnak. A magánorvosoknak szakmai érvek alapján jogukban áll meghatározni, hogy kinek az ellátását nem vállalják. A kritikus vélemények szerint azonban egy eset elutasításához önmagában a testsúly nem számít szakmai érvnek, hanem egy orvos csak annál valamivel alaposabb vizsgálat alapján mondhatja azt, hogy nem képes a beteg ellátására, mint hogy megkérdezi, hogy “testsúlya?”.

Akik kövérség miatt valamilyen betegségben szenvednek, azokat eddig sem kezelték a nőgyógyászok, illetve a túlsúlyos terheseket eddig is specialistákhoz küldték szülni. Ezek a friss adatok azért számítanak meglepőnek, mert most már azt is elküldik, akinek ugyan magas a testsúlya, de teljesen egészséges és nem is terhes, csak pl. egy rutinvizsgálatra lenne szüksége.

A Palm Beach Post által megkérdezett egyik szakértő szerint az egészségügyben nem szabadna így dolgozni. “Az orvosoknak az a dolga, hogy segítsenek az embereknek javítani egészségi állapotukon, nem az, hogy súlyuk alapján megbélyegezzék őket.” Más megkérdezett nőgyógyász azt mondta, bezárhatná praxisát, ha nem kezelné a kövéreket, betegeinek jelentős hányada ugyanis túlsúlyos.