A Kansas University két kutatója több mint 14 ezer embert faggatott ki egy olyan felmérésben, ami a szex és a vallás kapcsolatát vizsgálta. A fő kérdés az volt, hogy melyik felekezet követői mennyire élvezik a szexet. Mint az várható volt, végeredménynek az jött ki, hogy az ateisták tudják a leginkább élvezni a szexet.

Akik vallásosnak vallották magukat a felmérésben, nagyjából ugyanolyan szexuális életről számoltak be, mint az ateisták: Amerikában a vallásosak is átlagban ugyanannyit maszturbálnak, néznek pornót, szexelnek orálisan és lépnek félre, mint azok, akik nem hisznek istenben. Ugyanabban az életkorban kezdenek szexuális életet élni, és általában ugyanolyan gyakran szeretkeznek.

A nagy különbség az volt, hogy míg az ateisták mindezt többé-kevésbé lelki nyugalomban teszik, a vallásosakat utána mardossa a bűntudat. Egy átlagos amerikai hívőnél az orgazmust rögtön a lelkiismeret-furdalás követi.

Amikor a válaszadóknak értékelni kellett saját szexuális életüket, a vallásosak hatszor rosszabb jegyeket adtak maguknak mint az ateisták. A leginkább a mormonok érzik rosszul magukat szex után, őket egy tízes skálán 8,19-es erősségű lelkiismeret-furdalás veszi elő egy-egy menet után. Utánuk további protestáns felekezetek következnek, pl. Jehova tanúi és a pünkösdisták vagy a baptisták.

Európában hagyományosan a katolikus országokban élőket (spanyolokat, olaszokat, franciákat) tartják jó, tüzes szexpartnernek, míg az északi, döntően protestáns országok lakói (skandinávok, britek) inkább vágylohasztó hírében állnak. A katolikusok viszonylag jó helyezését ez a felmérés is alátámasztja, hiszen ők csak 6,34-es bűntudatról számolnak be, de az evangélikusok beelőzik őket 5,88-as pontszámmal.

Persze azért az ateisták számára sem mindig felhőtlen örömélmény a szex, ők is szenvednek néha lelkiismeret-furdalástól, igaz, csak 4,71-estől. Mindenesetre a kutatás azt állapította meg, hogy minél erősebben hisz valaki, annál nagyobb problémát okoz neki a szex. A Daily Mail cikke a kutatásról ezen kívül még azt is kiemeli, hogy azonban aki elhagyja hitét, és áttér az ateizmusra, az rögtön úgy érzi, hogy szexuális élete javult, és rossz érzései csillapodnak.