Történelmi adatot tett közzé csütörtökön az USA statisztikai hivatala: az amerikai háztartásoknak már csak 48%-ában laknak házaspárok, azaz amióta adatok rendelkezésre állnak (illetve feltehetőleg sokkal régebb óta) most először van kevesebb olyan háztartás, amely egy házaspárral épül, mint olyan, amelyikben nem férj és feleség lakik együtt.

A legutóbbi ilyen felmérést 2000-ben végezték, akkor sem volt sokkal magasabb az arány, de azért legalább az 50% akkor még megvolt - a lélektani határt valamikor az elmúlt években lépte át az amerikai társadalom. 1950-ben egyébként még a háztartások 78%-ában laktak házaspárok. Öt háztartásból ráadásul csak egyben lakik egy klasszikus értelemben vett hagyományos, sokszemélyes család (papa-mama-gyerekek). Ebből az következik, hogy az együtt élő házaspárok jó része nem él együtt - nyilván már egyetemista vagy felnőtt - gyerekével.

Ön kivel él egy háztartásban?

A New York Times egy cikkben hosszasan elemzi a helyzetet, de az adatok üzenete egyértelmű: egyre többen élnek együtt csak úgy “a papír nélkül”. Ezzel egybevág az az adat is, hogy kb. 16%-kal nőtt az olyan háztartások aránya, ahol nem családtagok laknak együtt. Persze azért a házasság nem ment még ki a divatból, hiszen élete során legalább egyszer majdnem minden amerikai megházasodik, csak éppen ezt sokkal később teszik, mint az ’50-es években és a frigy az esetek nagy részében nem örökre szól.