Egy amerikai blogger összeszedte az arra vonatkozó adatokat, hogy mekkora az esélye annak, hogy az ember internetes társkereséssel párt talál magának. A kiinduló tétel a legnagyobb amerikai randizós oldal, a match.com reklámszlogenje volt, ami szerint “ötből egy kapcsolat egy online társkeresőn kezdődik”. Nézzük, hogy ez tényleg így van-e!

Egy 2011-es, Oxfordban készült, de több országra kiterjedő kutatás azt mutatta, hogy az együttélő párok 14,7%-a jött össze az interneten. Ez máris alacsonyabb, mint a reklámszlogen által ígért egyötöd, de ami igazán meglepő, az az, hogy az interneten ismerkedőknek csak 38%-a, azaz egyharmada talált pár egy kifejezetten társkeresésre létrehozott oldalon. Azaz több embert hoznak össze a közösségi oldalak, fórumok, stb., mint a kifejezetten ismerkedésre létrehozott site-ok.

Ha tehát valaki a neten csajozni szeretne, nem biztos, hogy egy társkeresővel jár a legjobban. Azt viszont egy másik, amerikai kutatás is megerősíti, hogy a hosszú távú kapcsolatoknak, illetve házasságoknak csak 3-6%-a indult be az interneten.

Így nézve nagyon zordnak tűnnek az adatok, de ez azért lehetséges, mert viszonylag kevesen használnak netes társkeresőt az ismerkedéshez, ezért a számok a teljes népességhez viszonyítva alacsonyak. Amerikában azonban végeztek egy olyan kutatást is, amely azt mérte fel, hogy a társkereső-használók körében hányan találtak valóban partnert, esetleg házastársat, és hányan maradtak hoppon.

Ön jelenlegi, vagy ha ilyen nincs, legutóbbi partnerével hol találkozott?

Ebből az derült ki, hogy míg 56%-nak egyetlen randi sem jött össze a netes próbálkozásaiból, addig 17% valóban talált párt az internetes társkeresőn. A fent linkelt blogposzt ugyan nem írja, de az oxfordiak kutatása azt találta, hogy az elmúlt 5 évben indult kapcsolatoknak a negyede kezdődött az interneten, azaz ha csak a legutóbbi évekre koncentrálunk, akkor máris jobb eredményt kapunk, mint az inkriminált reklámszöveg.

A tanulság tehát valami olyasmi, hogy az online randizás főleg azoknak nem jön be, akik meg se próbálják, és bár egyre növekszik a netes társkeresők népszerűsége, összességében még kivételesnek számítanak azok a párok, akiket a világháló hozott össze.