Egy amerikai felmérésben a titkos afférokra specializálódott Ashley Madison nevű társkereső felhasználóival töltettek ki egy kérdőívet, férfiakkal és nőkkel vegyesen. Erre a site-ra olyanok járnak, akik tartós kapcsolatban élnek, de szeretnének egy titkos kalandot egy idegennel. A kérdőív eredményei közül messze a legérdekesebb adat, hogy arra a kérdésre, hogy a félrelépésnek voltak-e negatív hatásai a tartós kapcsolatra, az összes válaszoló mindössze 13%-a felelt igennel. 25% azt mondta, nem tudja, milyen hatása volt hűtlenkedésének, de így is a felhasználók kétharmada érezte úgy, hogy semmi baja nem származott még félrelépésből.

Márpedig itt általában nem csak ártatlan, szigorúan csak internetes, következményektől mentes flörtölgetésről van szó, hiszen a válaszolók háromnegyede megerősítette, hogy az online kapcsolatteremtésből nemcsak szaftos SMS-küldözgetés, esetleg webkamerás vetkőzés származott, hanem a valós életben abszolvált, igazi szex. Ha feltételezzük, hogy ez a 25%, aki az igazi szexig nem ment el, nemmel válaszolt a negatív hatásokat firtató kérdésre, még akkor is megmarad az összes válaszadó 37%-a, akik valóban megcsalták partnerüket - és ennek ellenére azt mondják, ebből semmi bajuk nem lett.

Ha tehát a fenti feltételezést folytatva a felhasználóknak csak azon háromnegyedét vesszük számításba, akik tényleg igazi félrelépésbe bonyolódtak a valós életben, közülük is minimum minden második mondta azt, hogy tartós kapcsolatára nézve nem voltak hátrányos következményei a félrelépésnek. Ebből a legkézenfekvőbb következtetés, hogy a félrelépéseknek maximum a felére derül csak fény, a többi házasságon (vagy tartós kapcsolaton) kívüli szexuális viszony titokban marad. Ön szerint reális lehet ez az adat? A felmérés teljes anyaga itt olvasható.