A University of Toronto és a Tufts University kutatóiban az a kérdés merült fel, hogy vajon nem könnyebb-e a nőknek peteéréskor kiszúrni a férfiak közül a melegeket. Hogy a kérdésre a választ megkapják, összeszedtek 40 nőt és 80 fotót férfiakról. A képeken látható urak között nem voltak se kiugróan vonzóak, se kiugróan csúnyák, és mind ugyanolyan érzelmi állapotot tükrözött (nyilván mosolyogtak), viszont a képek közül negyvenen meleg férfiak voltak, a másik negyven pedig hetero férfiakat ábrázolt.

A nőknek a felmérés elején meg kellett mondaniuk, hogy mikor jött meg nekik utoljára, majd máris kezdhették a találgatást - ugyanis nem mondták meg nekik, hogy melyik képen van hetero- és melyiken homoszexuális férfi. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a nők fénykép alapján meg tudják-e mondani az ellenkező nem egyik képviselőjének szexuális beállítódottságát. A Science Daily híradásából az sajnos nem derül ki, hogy milyen biztonsággal találták el a hölgyek, hogy az urak közül kik a meleg, de a kiindulótételt sikerült bizonyítani: azok a nők jobb eredményt értek el a kitalálósdiban, akik menstruációs ciklusuknak éppen a legtermékenyebb fázisában voltak. Ezek szerint a hormonok peteéréskor valamiképp segítenek a nőknek megállapítani, ki jöhet szóba potenciális szexuális partnerként.

A kísérletet aztán még két verzióban megismételték. Először 80 nő fotójáról kellett kitalálniuk a résztvevőknek, hogy melyik ábrázol leszbikus, és melyik heteroszexuális nőt. Mint kiderült, a leszbikusokat peteéréskor sem szúrják ki könnyebben a nők. A harmadik kísérlet pedig a menstruációs kérdés helyett azzal kezdődött, hogy a résztvevő nők felét egy romantikus történettel felkészítették a melegfelismerési feladatra. Akik a kitalálósdi előtt elolvasták a női érzelmeket felkorbácsoló sztorit, azok utána jobb eredménnyel szűrték ki a homoszexuálisakat a fényképek alapján, attól függetlenül, hogy utoljára mikor volt peteérésük.