Az egyik legősibb női fegyverhez nyúltak Barbacoas, egy kolumbiai település női lakói: a szexmegvonáshoz. A negyvenezer fős kisvárosban élő asszonyok úgy akarják elérni céljukat, hogy elhatározták, addig nem lesznek hajlandóak a férfiakkal addig összefeküdni, amíg követelésüket nem teljesítik. A módszer kissé piszkos, de a cél nemes, a nők ugyanis azért szervezték meg a “Keresztbe tett lábak sztrájkját”, hogy kikényszerítsék, hogy lebetonozzák a faluba vezető egyetlen utat.

Azt írja a Nine Msn, hogy a Barbacoashoz legközelebb eső nagyváros mintegy 56 kilométer távolságra fekszik, de a jelenlegi útviszonyok mellett legalább 10 óra kell ahhoz, hogy a szomszédba átjusson valaki. A helyzet már csak azért is súlyos, mert már több beteg is belehalt abba, hogy nem értek át vele időben Barbacoasból a szomszéd városban található kórházba. A szóban forgó út az egyetlen, ami a kisvárost a világ többi részével összeköti - illetve inkább csak összeköthetné.

A Barbacoasban működő emberi jogi koordinátor azt nyilatkozta, hogy “ezeknek a nőknek, a kisváros többi lakójával együtt, elege van a központi kormányzat üres ígéreteiből”, ezért szervezték meg a sztrájkot, ami azonban a barbacoasi férjeket azért sokkal keményebben sújtja, mint Kolumbia kormányzatát. Ezt valószínűleg maguk a férfiak is így látják, akik - nyilván nagyon remélve, hogy a szexmegvonás nem válik a politikai nyomásgyakorlás mindennapos eszközévé - azt javasolták a hölgyeknek, hogy szerintük inkább éhségsztrájkkal próbálkozzanak. A nők azonban egyelőre hajthatatlanok, így aztán Barbacoasban most addig nem lesz szex, amíg az út meg nem épül.