Arra tekintettel, hogy a napokban New York államban is törvényessé tették a melegházasságot, a Gawker egy összeállításban közzétette, szerintük milyen etikettszabályok vonatkoznak a házasságkötési ceremóniára akkor, ha a boldogító igent két nő vagy két férfi mondja ki. Javaslataikat megtoldottuk néhány sajáttal, ha ön is hozzá tud még fűzni, tegye meg bátran a kommentekben. Ha ön egyszer részt fog venni egy melegesküvőn, vagy netán szervezni fog egy ilyet, hálásan fog visszaemlékezni erre a posztra.

1. Lánykérés - Ennek már a neve is problematikus magyarul, hiszen két férfi esetében nyilván nem “lány”-t kell megkérni, bár kommentelőinknek bizonyára lesz egy-két frenetikus poénja a témában. Egy heteroszexuális kapcsolatban általában a férfi teszi fel a kérdést a nőnek, a homoszexuálisoknál azonban a Gawker szerint egyszerűen az, akinek először eszébe jut.

2. Jegygyűrű - Sok férfi-nő pár már így is együtt választja ki a jegygyűrűt, így talán idejétmúlt dolog a témát egyáltalán elővenni. A melegpárok is nyilván együtt mennek el gyűrűt választani, esetleg mindketten a másiknak veszik meg a hűség klasszikus jelképét. Mert ugye az nem lehet kérdés, hogy ha már egyszer összeházasodnak, akkor onnantól kezdve karikagyűrűt is fognak viselni (Neil Patrick Harriséknek is rég van, pedig csak most vált lehetségessé az esküvő).

3. Leány-/legénybúcsú - Manapság szintén kezd divatba jönni heteroszexuális pároknál a közös, koedukált leány- és legénybúcsú, ahol a házasulandó felek együtt partiznak egy utolsót az esküvő előtt. Ennek van értelme? Biztosan, de talán izgalmasabb még egyszer utoljára kipróbálni a különbulizást az igen kimondása előtt. Különösen igaz lehet ez azonos nemű párok esetében, akiknél pedig egy ilyen búcsú programja valószínűleg nem tér el különösebben a két fél esetében.

4. A lagzi költségei - A lakodalomért a cehet általában a menyasszony családja állja, legalábbis ha tartják magukat a hagyományokhoz a házasuló felek. Egy melegesküvő esetében pont ezt a szabályt nem igazán lehet betartani, mert ugye vagy két menyasszony van, vagy egy se. A pár kénytelen lesz saját maga összedobni a lakodalom költségeit.

5. Ültetés - A szokásoknak megfelelően a házasságkötéskor a teremben/templomban az egyik oldalon ülnek a menyasszony, a másikon a vőlegény rokonai. Melegesküvő esetére ajánlott ezt a szabályt félretenni, hiszen ki tudja, melyik fél hány rokonával van olyanban, hogy meg meri/tudja/akarja hívni őket a ceremóniára. Különben is, egy ilyen esemény az együttlétről szól, jobb elvegyíteni a násznépet, hadd ismerkedjenek egymással.

6. Ruha - Erről ugyan a Gawker nem szól, de a melegesküvőkről érkező képek alapján máris kirajzolódnak az erre vonatkozó hagyományok. Leszbikus párnál vagy mindketten hagyományos, hosszú, fehér menyasszonyi ruhába öltöznek, vagy csak egyikük, míg a másik a nőktől esküvőn kívül nem szokatlan férfias eleganciát választja (lásd az alábbi fotót). Férfipár esetében azonban, úgy tűnik, nincs választási lehetőség: az esetek túlnyomó többségében mindketten öltönyt viselnek.

7. Bevonulás - Még egy olyan eleme a ceremóniának, ami kifejezetten a menyasszonyhoz kötődik. Egy hagyományos esküvőn ugyebár a vőlegény várja az édesapja oldalán érkező menyasszonyt az oltár/anyakönyvvezető előtt. Hogy a meleg gyerekkel rendelkező apákat rá lehet-e venni manapság ilyen kísérgetésre, azt nem tudjuk, mindenesetre a Gawker azt ajánlja, hogy az odavonulás semmiképpen ki ne maradjon a ceremóniából. Valahogy el kell dönteni, hogy ki menjen elsőnek, ki másodiknak (azaz utoljára), vagy a pár bevonulhat együtt is.

8. Nyoszolyólány - Na ezen a ponton roppant jól jön a Gawker tippje szerint, ha van vállalkozó szellemű transzvesztita az ismeretségi körben.

9. Menyasszonytánc - Bizonyos hagyományokat egyszerűen nem lehet úgy átvariálni, hogy egy melegesküvőre is alkalmazni lehessen őket. A menyasszonytánc tradíciója nem ilyen. Attól szerintünk már nem lesz kínosabb a pénzért táncoltatás, hogy nem egy férfi és egy nő lakodalmáról van szó. El lehet adni a vőlegényt is, sőt, két ara esetén dupla bevétel várható a menyasszonytáncból.

10. Csokordobás - A Gawker azt mondja, hogy a csokordobást viszont mindenképpen el kell felejteni. Ők tudják - az mindenesetre kétségtelen, hogy két vőlegény esetén úgyse lenne mit eldobni.