Nekünk európaiaknak a fenti videó meglehetősen unalmasnak tűnik: nincs benne semmi izgalmas, csak egy arab nő vezetget körbe egy nem túl szép városban. Úgy azonban rögtön izgalmassá válik a videó, ha tudjuk, hogy Szaúd-Arábiában csak férfiak ülhetnek a volán mögé, és a fenti videóval az azon látható nő, Manal al-Sharif elég nagy kockázatot vállalva május végén kampányt indított el a női autóvezetés bevezetéséért.

A felvétel azt hivatott demonstrálni, hogy lám, egy nő is tud gond nélkül gépkocsival közlekedni. A filmet egyébként egy másik nő, Wajeha al-Huwaider készítette, aki korábban maga is tett fel magáról ilyen videót a Youtube-ra. A helyi hatóságok hamar rá is találtak a női vezetés mellett kampányoló nőre, videóját és Facebook-oldalát belföldről elérhetetlenné tették, és magát al-Sharifot 5 napi börtönre ítélték. Maga al-Sharif arra bíztatta nőtársait, hogy június 17-től kezdődően kezdjenek el ők is vezetni.

A New York Times most arról számol be, hogy ezt többen meg is tették, a héten máris további 5 nőt tartóztattak le Szaúd-Arábiában autózásért. Az 5 kihágó közül 4 egyszerre vétett, ugyanis négyen ültek egy autóban, mindannyian 21-22 év körüli nők. Értelemszerűen közülük csak egy vezetett, mégis az egész rebellis társaságot letartóztatták. Az ötödik letartóztatott viszont nemcsak hogy vezetett, de fejkendőjét sem viselte, ráadásul az anyósülésen saját fivére ült, akit azzal a lendülettel szintén letartóztattak.

A kihágók azonban összesen sokkal többen voltak, állítólag a múlt héten egy extrém demonstráció keretében egyszerre 42 nő ült volán mögé. A helyzet azért különösen problematikus, mert a női autóvezetést Szaúd-Arábia állami joga nem tiltja, az iszlám vallási vezetők által kiadott úgynevezett fatva azonban előírja, hogy nők csak akkor közlekedhetnek autóval, ha férfi vezet. Valószínűleg a még nálunk is vitát kiváltó női autósiskola Szaúd-Arábiában történő bevezetéséig még jó sokat kell várni.