Mai galériánk fotói a texasi Marissa Evans és két fia történetét illusztrálják. A most 44 éves nő 2009. április 4-én vesztette el fiatalabbik gyermekét. Nikolas Evans 21 éves volt, amikor 2009. március 29-én egy éjszakai szórakozóhely előtt megpróbált két verekedőt szétválasztani, de ő is kapott egy ütést. Ennek erejétől Nikolas hátraesett, és beverte a fejét a járdaszegélybe. Az így elszenvedett agykárosodással még öt napig élt. Halálakor szerveit transzplantációs célokra ajánlották fel, majd egy nappal később az anyának eszébe jutott, hogy spermát is vetet le ekkor egy napja halott fiától, és azt lefagyasztatja. Ezt a feleségek szokták ilyenkor kérelmezni, ebben az esetben azonban az anya tette.

A fiú halálát természetesen az addig háromfős család maradék két tagja roppant nehezen dolgozta-dolgozza fel. Nikolas bátyja, Ryan drog- és alkoholproblémákkal küzd, míg Marissa, az édesanyja azt határozta el, hogy úgy fog halott fiából egy darabkát visszaszerezni, hogy egy béranyát fogad, aki a lefagyasztott sperma felhasználásával végzett mesterséges megtermékenyítés után kihordja és megszüli Nikolas fiát.

A Missy becenévre hallgató asszony küzdelme bő két éve tart, és történetével több újságban is szerepelt már, de életét a fia nevére nyitott blogon keresztül is megosztja a nagyvilággal. Az ügy érdekében már eddig több mint öt millió forintnak megfelelő összeget adott ki, pedig egyelőre még nem is világos, hogy a gyakorlatban hogyan és hol fog megvalósulni az asszony terve.

Már ahhoz is külön bírósági procedúra kellett, hogy fiának spermáját saját nevére írathassa. Ezt elhunyt férfiak feleségei az USA-ban minden további nélkül megtehetik, de Nikolasnak halálakor nem volt barátnője vagy felesége, így az anya nyújtotta be a kérelmet, amire korábban még nem volt példa. Marissa Evans már a béranyát is kiválasztotta, de a megtermékenyítésre még nem került sor. A szkeptikusok azt mondják, ez nem is lenne lehetséges, amiatt, hogy a donor - azaz Nikolas - már egy napja halott volt, amikor a spermát levették tőle.

Mit szól a történethez?

A gyászoló anya blogjából - amelyben egyes szám második személyben beszélve fiához arra kéri Nikolast, hogy továbbra is vigyázzon rájuk a mennyországból, és látogassa meg őket itt a földön, amilyen gyakran csak lehet - az tűnik ki, hogy az asszony mostanában nem érzi magát alkalmasnak arra, hogy nagymamaként gyereknevelésbe fogjon. Azt is írja azonban, hogy Mexikó felé kacsingat, azaz ezek szerint ha mégis elvégezteti a mesterséges megtermékenyítést, arra nem az USA-ban, hanem a déli szomszédnál fog sor kerülni.