A megcsalás nem hiába kapta a magyar nyelvben a nevét a csalásról: a hűtlen fél megpróbálja eltitkolni, hogy már kapcsolatán kívül keresi a boldogság bizonyos formáit, titokban összeszűrte valaki mással a levet. Az ilyen afférok általában valami kínos lebukással szoktak kiderülni, amikor a megcsalt fél valami bizonyítékot talál valahol, esetleg rányit partnerére, amint valaki mással hentereg. Állítólag azonban bizonyos jelekből már korábban is lehet sejteni, hogy szerelmünknek többé nem mi vagyunk a szerelme. A Psychology Today pszichológusai közül az egyik hatot sorol fel, míg egy másik hozzátesz még egyet. Szerintünk ez az utolsó a legfontosabb, de nézzük őket sorjában.

1. Nyilvánvaló titkolózás - Az egyik legkézenfekvőbb jel, hiszen ez már majdnem olyan, mint egy klasszikus lebukás. Kimegy a szobából, ha telefonál, gyorsan elkapcsolja a számítógépet, ha valaki belép... Ilyen kis jelekből meg lehet érezni, ha partnerünk valamit titkol, és persze ilyenkor az embernek mindig a hűtlenség jut először eszébe, de azért óvatosságra intenénk a paranoiával. Partnerünk titka, ha egyáltalán létezik, ezer más dolog lehet a megcsaláson kívül. Meg kell próbálni megbeszélni vele.

2. Váratlan veszekedések - Azt mondja a pszichológus, hogy ha teljesen váratlanul olyan dolgokon pöccen be a másik, amivel eddig semmi baja nem volt, és ez rendszeresen kezd előfordulni, ez is jele lehet, hogy a háttérben valami titok lappang.

3. Azt mondja, “nem vagy elég önálló” - Az amerikai pszichológus a “growing” szót használja, és itt valami olyasmiről van szó, hogy akkor figyeljünk oda jobban, ha a partnerünk folyton azzal jön, hogy nem változunk, nem fedezünk fel új dolgokat, nem “növekszünk”. Valamiért nehéz elképzelni, hogy Magyarországon valaki ilyesmit mondjon a szerelmének, de talán ehhez hasonló lehet, ha a másik folyton arra bíztat minket, hogy legyünk önállóbbak, próbáljunk ki dolgokat egyedül, holott addig együtt is teljesen jól ment minden.

4. A másik még mindig a Nagy Őt várja - Aki már több éve párkapcsolatban él, de még mindig a Nagy Őt várja, azzal nyilván valami gond van. Állítólag vannak olyan emberek, akik férjük-feleségük mellett mindig felsóhajtanak a romantikus filmeken, hogy hát igen, igazából ilyen a szerelem, kimondatlanul hozzátéve, hogy de nekik ilyenben sosem volt részük. Na, az ilyenek, ha léteznek, valószínűleg tényleg hajlamosabbak partnerüket megcsalni.

5. Finom, de folyamatos csipkelődés - Az előző ponthoz hasonló ez is, és talán nem is annyira a titkos új kapcsolat kezdetét, hanem a régi végét jelzi: a másik mindig talál bennünk valami kritizálnivalót, ha kedves szavakkal is, de mindig beszól valamiért, nem jó neki semmi, stb. Ha a kritizáló nem is tart fent éppen titkos viszonyt, valószínűleg ezzel a viselkedéssel elég hamar elmarja maga mellől partnerét.

6. Nem emlékszik már a kezdeti lila ködre - Minden kapcsolat őrült, romantikus, szenvedélyes élményekkel és eseményekkel kezdődik, és később szívesen emlékezünk vissza erre a különleges korszakra, amikor tényleg tiszta erőből lángol a szerelem. Ha azt tapasztaljuk, hogy partnerünk úgy csinál, mintha elfelejtette volna már ezeket a dolgokat, vagy tényleg el is felejtette őket, ez lehet, hogy azért van, mert így próbálja magában csillapítani az amiatt érzett lelkiismeret-furdalást, hogy ő titokban most megint valami ilyesmit él át - csak valaki mással.

7. Érzelmi távolság - De talán az összes fentinél megbízhatóbb jel, ha úgy érezzük, mintha a másik távolabb került volna. Nem fizikailag természetesen, hanem érzelmileg. A második pszichológus, az első hat pont írójának némileg ellentmondva arra figyelmeztet, hogy egyáltalán nem a veszekedések, nem a harag a legveszélyesebb, hiszen ez is egy érzelem. Az kezd legkönnyebben titkos kalandba, akit már ilyen érzelmek sem fűznek férjéhez-feleségéhez. Itt persze nem a néhány napos, esetleg hetes levertségre rosszkedvre kell gondolni, hanem arra, hogy a másik továbbra is mindig ott van, de huzamosan mintha kevésbé venne részt a dolgokban, nem engedi magához közel azt, akivel pedig együtt él. Na ilyenkor meg kell próbálni leülni egyszer és egy nagyot beszélgetni a témáról.

Önt csalták már meg? Ha igen, miből jött rá, hogy partnere hűtlen? Ha hozzá tud tenni valamit a fenti hét ponthoz, jó lenne, ha megírná nekünk emailben.