Brit tudósok rengeteg felmérést vizsgáltak meg és hasonlítottak össze az elmúlt 60 évből arra nézve, hogy férfiak és nők mivel töltik az idejüket. Különösen a házimunka és a szabadidő megosztására koncentráltak, abból kiindulva, hogy a férfit hagyományosan otthon már csak az ejtőzés várja, míg a nő a munkahelyéről hazaérve megintcsak a dolog várja, háztartás, gyerekek, stb.

Mint kiderült azonban, most 60%-kal több házimunkát vállaltak magukra a férfiak mint 30 évvel ezelőtt. A Telegraph cikke szerint az Oxfordi Egyetem kutatói azt is kiszámolták, hogy a férfiak és a nők által házimunkára fordított idő folyamatosan kiegyenlítődik, évtizedenként 27 perccel csökken a két nem között a különbség.

Arra is találtak egy számot, hogy mennyivel jobb most a brit nőknek mint a ’80-as években: naponta pontosan 40 perccel kevesebbet kell manapság a hölgyeknek a háztartással foglalkozniuk. Illetve nem is az a lényeg, hogy mennyit kell vagy kéne, a tény az, hogy jelenleg a nők szabadidejéből 40 perccel kevesebbet emészt fel a házimunka.

Azt is összeadták, hogy a gyereknevelés mennyi időt vesz el egy átlagos nőtől: ez az adat mindössze heti 4 óra 18 percre jött ki két csemete esetén. Ennyivel kevesebb szabadideje van ugyanis egy kétgyerekes anyának mint egy gyermektelen férfinak.

A hétvégéket is az átlagba számítva a nők naponta 5 óra 55 percet töltenek állásukban, illetve otthoni munkáikkal, míg a férfiaknál ez az érték 18 perccel kevesebb, 5 óra 37 perc. A kutatók azt jósolják, hogy ez a különbség az évtized végére teljesen el fog tűnni.

Más kérdés persze, hogy ebből az időből a férfiak többet töltenek a munkahelyükön és kevesebbet otthoni melókkal. Egy átlagos brit férfi 38,4 órát dolgozik a munkahelyén egy héten, míg a nőknél ez a szám csak 33,3 óra. Az átlag nő tehát még mindig valamivel többet dolgozik a háztartásban és kevesebbet egy rendes állásban.

A nőknek egyébként azért is kevesebb a szabadideje, mert a férfiaknál 14 perccel többet alszanak éjszakánként.