Egy Captivate Network nevű amerikai cég 670 fő bevonásával készített felmérést arról, hogy a nők vagy a férfiak érzik-e jobban magukat munkahelyükön, illetve a magánéletben. A kutatásban csak irodai munkát végző értelmiségieket vizsgáltak, és az derült ki, hogy az ő köreikben a férfiak sokkal boldogabbnak vallják magukat.

A vonatkozó sajtóközlemény szerint a nők 33%-kal boldogtalanabbnak érzik magukat az irodában, miközben a férfiak munkahelyükkel átlagosan 25%-kal, magánéletükkel átlagosan 8%-kal elégedettebbek, mint a nők, és 75%-uk azt mondja, képes megtalálni a munka és a magánélet megfelelő egyensúlyát.

Persze egyensúlyról a nemek között nem lehet szó, legalábbis Dr. Gilda Carle pszichoterapeuta szerint nem, akit felkértek a kutatási adatok véleményezésére. Szerinte ez a kutatás újabb bizonyítéka annak, hogy “amíg a nők a munkahelyen ugyanolyan aktívak, mint a férfiak, addig az otthon gondjainak nagy része is rájuk hárul”.

A kutatás erre százalékos adatokat is hoz, amik mutatják, hogy a családok többségénél az egyes házimunkákat mindig a nők végzik nagyobb arányban (a mosást 62%-nál, főzést 56%-nál, takarítást 53%-nál, bevásárlást 61%-nál). Így aztán nem csoda, hogy a férfiaknak könnyebb úgymond egyensúlyban tartani a munkát és magánéletet, hiszen a nőknek az úgynevezett magánélet is gyakran munka.

Mindezt az is tetézi, hogy a férfiak 25%-kal gyakrabban teszik egy kicsit félre munkaidőben az irodai ügyeket valami személyes dolog intézése kedvéért. A férfiak munkaidőben 5%-kal többet ebédelgetnek, 7%-kal többet sétálnak, 8%-kal többet edzenek, 11%-kal többet dohányoznak és szintén 11%-kal többet szexelnek, mint a nők. És a férfiak gyakran azért is abbahagyják a munkát, hogy csak úgy pihenjenek egy kicsit. Ez a férfiaknál saját bevallásuk szerint 35%-kal gyakrabban fordul elő mint a nőknél.

Az ön életében egyensúlyban van a munka és a magánélet?

Annak, hogy a túl sok munka a családi élet rovására megy, az egészségre káros következményei is lehetnek. Öt különböző tünetre kérdeztek rá a felmérésben (stressz, fejfájás, izomgörcs, elhízás, depresszió), és a hölgyek körében mind az ötre többen panaszkodnak.

A kimerülés ellen a kutatók olyan elég nyilvánvaló tanácsokat adnak, mint pl. járjunk el szabira és este ne maradjunk benn túl sokáig, de azért volt egy érdekes megfigyelésük ebben a témakörben is. A boldogság egyik kulcsa ugyanis a "to do list" készítése lehet. A boldogok 66%-a egy hétre előre listát ír az elvégzendő teendőkről, a boldogtalanok körében viszont csak 57% csinál ilyet.