A 7 legőszintébb magyar dal a házasságtörésről

2011.09.24. 15:50

Az utóbbi időben egyre több szó esett a Randiblogon házasságon belüli megcsalásról, annak következményeiről és az érzelmekről. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a magyar zeneszerzőket mennyire foglalkoztatta/foglalkoztatja ez a dolog, így beleástuk magunkat a videómegosztókba. Meglepetésünkre sorra bukkantunk olyan számokra, amik a házasságtörésről (és nem szimpla megcsalásról) szólnak. Összegyűjtöttük azokat, amiket a legőszintébbnek, legéletszagúbbnak találtunk.

Katona Klári: Titkos szobák szerelme

Az 1981-es Titkaim című album egyik kegyetlenül őszinte dalának zenéjét Presser Gábor szerezte, a szöveget pedig Sztevanovity Dusán írta. "Így sodródhatunk ma napjaink erkölccsel korlátolt útjain, ahogy tőlünk várják, akik szeretnek. Tán kitörhetünk még újra és újra a sorból, az eskükből, a csalódásig bízva; minket védenek cinkos istenek" - utal a szövegkörnyezet arra, hogy két ember házasságtörő kapcsolatáról van szó. A számot egyébként a két exmegasztáros, Oláh Ibolya és Tóth Vera is elénekelte, bizonyítván, hogy örökérvényű alkotásról van szó.

Zséda: Motel

Kicsit leegyszerűsített formában, de ugyanazokról a titkos szobákról (csak épp motelszobákban) szól Zsédenyi Adrien 2007-es Dívák című albumának dala, a Motel is: "Egy szoba a világ! (A motelünk, a szigetünk) Néhány órán át. (Hol lebegünk, hol szeretünk.) De a sarkon túl ránk egy új nap hull, Egy másik élet vár." A szám zenéjét Rakonczai Viktor írta, a szöveget pedig Szabó Ágnes. "Ha nem élted át a szerető szerepet, akkor nem úgy éled meg a dalt, ez természetes. Ma már én is feleség és anya vagyok, de az életemben volt egy ilyen időszak, és bizony fáj ez a dal, ha hallgatom mert annyira benne van a szerető szerep minden érzése" - írta a videó alá az egyik hozzászóló.

Básti Juli - Cserhalmi György: 35 perc

Dés László és Bereményi Géza szerzeménye az 1985-ös Hallgass kicsit! című albumról való, a számot Básti Juli és Cserhalmi György adta elő. A helyszín legelőször itt is a titkos szoba, ahonnan végül a gondolatmenet kiszabadul, és felbukkan a hazugság is: "Itt volt és elment, mert sürgősen hazudni kell, Hogy idejét mivel is töltötte el, Egy másik lakásban majd kérdik, és ő így felel: Tudod, hát úgy jártam, útközben átfáztam, Kissé eltévedtem, s jött az eső. És tudod útközben még beleütköztem Egy ismerősömbe, s ment az idő" - szól a kitalált történet a házastársnak.

Kovács Kati: Szerelmünk tárgytalan

Kezd gyanús lenni Sztevanovity Dusán, hiszen egy újabb zseniális dalszöveg köthető az ő nevéhez a házasságtörésről: a Szerelmünk tárgytalan, amit Kern András és Kovács Kati is elénekelt. A szöveg arra utal, hogy ez a szerelem még nem teljesült be a házasságban élő férfi és nő között, akik feltehetően egy baráti társaságból valók. "Ha egyszer másképp lenne minden, mint ahogyan van, S nem tudnám, hogy szörnyen nem szabad, Úgy ölelnélek, de úgy, hogy mindenki lássa, S azt hiszem, ránk még veszélyes boldogság várna" - énekli szenvedő hangon Kovács Kati, aki nem túl hihetően (vagyis éppen ezért hitelesen) énekli, hogy minden úgy jó, ahogy van.

Básti Juli-Cserhalmi György: Tíz kicsi bűnjel

Szintén Dés László és Bereményi Géza szerzeménye a Hallgass kicsit! című albumról a Tíz kicsi bűnjel, aminek központi témája ugyan nem a házasságtörés, de a bűnök között ez a momentum is a felsorolások között szerepel: "És még azt is hallom, minden utcasarkon, Nős vagy és az asszony nagyon szeret, És azt mondják, hogy érte Te is odavagy, Márpedig a múlt éjszaka egész másnak mutattad magad".

Deák Bill Gyula: A felszarvazottak balladája

A történet szereplőjének problémája még jóval a házasság előtt kezdődik, ám az esküvő után lesz igazán éles a helyzet, a dalban voltaképp mindenki átment az asszonyon: "a postás, a rendőr, a villanyszerelő, a szomszéd, a gázos és a díjbeszedő, a handlé, a szódás a képkereskedő, a házmester, a kisfia és a kéményseprő". A felszarvazottak balladája Deák Bill Gyula Rossz vér című albumának egyik szerzeménye, még 1983-ból.

Zorán: Számíthatsz rám

Szövegileg egyébként nem teljesen egyértelmű Zorán Számíthatsz rám című dala, de Tímár Péter 1987-es Moziklipjében bizonyosságot nyer, hogy ebben a számban is a hűtlenségről van szó. Ráadásul két olyan ember kapcsolatáról, akiknek még a házasságuk előtt volt egymással viszonyuk. "De te semmit sem változtál, Csak máshoz vagy hűtlen már, Ha megtalálsz még, mint régen".