A közhely szerint egy kapcsolat vagy házasság végét jelzi, ha egyre ritkább a szex. Egy amerikai kutatás most azt bizonyította, hogy ez nem feltétlenül van így: a szexuális együttlétek száma nem függ össze a válás kockázatával. Inkább az számít, hogy a felek meg vannak-e elégedve szexuális életükkel. A kutatók szerint a ritkulás helyett inkább az a fenyegető jel, ha a felek úgy érzik, szexuális életük kívánnivalókat hagy maguk után. Ezzel szemben azokban a házasságokban, ahol a férj azt mondja magáról, hogy szexuálisan ki van elégülve, a válás kockázata 83,7%-kal alacsonyabb.

A Huffington Post kérdésére a Southern Illinois University kutatói elmondták, hogy több mint ezer pár életét követték öt éven át. Az alanyok mind Luisiana államban éltek, és átlagéletkoruk 28 (nők), illetve 30 év volt (férfiak). A párok között voltak olyanok, akik csak heti egyszer szexeltek, mások sokkal többször, de amikor ezeket az adatokat összevetették azzal, hogy a vizsgált öt éves perióduson belül melyik pároknál volt válás, az derült ki, hogy a kettő között nincs összefüggés. A kevesebbet szexelők körében nem volt több válás, mint a gyakran összefekvők között. Valószínűleg elég sokan lehetnek, akik sokat szexelnek úgy, hogy nem is élvezik különösebben.

Vizsgálták ugyanis azt is, hogy a házasfelek mennyire elégedettek a kapcsolatban az intimitással és a szexszel. Az erre adott válaszok máris sokkal jobban összepasszoltak a válási adatokkal. Ahol a feleség azt válaszolta, hogy ezen a téren elégedett, ott sokkal kisebb volt a válás veszélye, a legszorosabban viszont a férjek kielégítettsége függ össze a válások számával. Azokhoz a férjekhez képest, akik azt mondták, hogy a legkevésbé elégedettek szexuális életükkel, 83,7%-kal kisebb a válás gyakorisága azoknál, ahol a férj a lehető legelégedettebbnek mondja magát. Tanulság: jobb a kevés jó szex, mint a sok rossz. Más kérdés, hogy egy férj valószínűleg nem lesz túl elégedett, ha ritkán jut csak szexhez.