Azt már tudjuk, hogy a férfiak mondják gyakrabban, hogy „szeretlek”, és azt is, hogy egy kapcsolatban elvileg nagy mérföldkő, amikor ezt valaki először kimondja. A Pennsylvania State University kutatása nyomán ismereteinket azzal a ténnyel bővíthetjük a témában, hogy a bűvös szót először kimondó fél a kapcsolatban jellemzően megintcsak a férfi. A Journal of Social Psychology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a férfiak azért mondják, hogy szeretnek, mert tényleg: az erősebb nemnek elég pár hét, hogy belehabarodjon valakibe, míg a hölgyek azt mondják, bennük általában csak pár hónapnyi ismeretség után alakul ki a szerelem.

Az ön mostani/legutóbbi kapcsolatában ki mondta először a másiknak, hogy „szeretlek"?

A kutatás egyébként abból állt, hogy az egyetem 172 hallgatóját meginterjúvolták arról, voltak-e már szerelmesek, és ha igen, napokig, hetekig vagy hónapokig tartott-e, amíg ráébredtek, hogy beleestek valakibe. Mint kiderült, a férfiak arról számolnak be, hogy sokkal könnyebben jön nekik a szerelem, és ennek megfelelően a férfiak között a nőkhöz képest háromszor annyian voltak azok, akik a kapcsolatban először mondták ki a szeretlek szót.

Bár él a férfiakról egy olyan sztereotípia, hogy hallgatagok, és nem szeretnek az érzéseikről beszélni, a kutatás adatai azért távolról sem sokkolók. A nők jó része továbbra is azt várja el, hogy a férfi kezdeményezzen, és ebbe vastagon beletartozik az is, hogy a férfi az, aki először vall szerelmet. Egy hölgy számára sokkal kínosabb szerelmet vallani úgy, hogy a másik még nem nyilvánította ki egyértelműen érzéseit. Ezért normális, hogy megvárják, hogy előbb a férfi álljon elő a farbával.

A megismerkedés után ideálisan mennyi idővel kerül sor az első szexuális együttlétre?

De nemcsak a szerelem kialakulása megy hamarabb a férfiaknál, a szeretkezhetnék is előbb elfogja az urakat, mint a hölgyeket - újabb hatalmas újság. A férfiak azt mondták, ők általában pár héten belül úgy érzik, le szeretnének már feküdni új szerelmükkel, míg a nők inkább pár hónapig várnának az intimitással. Talán nem véletlen az egybeesés: az ember rögtön azt a következtetést vonja le, hogy ha egy férfi meglát egy jó nőt, azonnal úgy érzi, szerelmes belé, és le szeretné fektetni. Az amerikai kutatók szerint azonban ez nem így van, mivel a szerelem és a szexuális vágy teljesen máshogy működik a férfiakban.