Az Ohio State University College of Medicine kutatásáról adott hírt a Live Science a kamaszkorban megkezdett szexuális élet tárgyában. A kísérletben hörcsögöket alkalmaztak, amely fajról a szerkesztőségi példányok viselkedése is igazolja, hogy azok kb. három hetesen maguktól szaporodni kezdenek. Így a kutatóknak nem volt más dolga, mint néhány hörcsögöt elzárni az ellenkező nemtől gyerekkorától kezdve, aztán figyelni a különbséget. Mint kiderült, az ész nélkül szexelni kezdők agyában maradandó változások álltak be.

A változások között első helyen azt említik, hogy a szüzességüket korán elvesztők körében gyakoribb volt a depresszióra utaló viselkedés, és van egy olyan félmondat is, aminek igazán visszatartó hatása lehet a fiatalokra: a szüzességüket korán elvesztő hörcsögöknek „kisebb fajfenntartó szövetei” alakultak ki. A kutatók persze figyelmeztetnek, hogy a rágcsálókon végzett kutatás eredményei nem feltétlenül igazak az emberre is, bár egy korábbi kutatás már megállapította, hogy a szüzesség korai elvesztése és a korai válás között összefüggés van.

Az állatokat ebben az új kutatásban úgy tették próbára egyébként, hogy vízbe helyezték őket. A szüzek, illetve a csak felnőttként párosodók rögtön úszni kezdtek, ahogy az normális ilyen helyzetben. A kamaszkorban szexuális életet kezdő hörcsögök azonban sokkal lanyhábban tempóztak. Ugyanők egy labirintusban nem nagyon kezdtek el mászkálni, míg a többiek azonnal nekiszaladtak, hogy felfedezzék a terepet. A kutatók szerint a korai szex által megemelt tesztoszteron-szint lehet felelős a jelenségért, de figyelmeztetnek, hogy még több kutatásra van szükség a témában.