Minden idők egyik legízléstelenebb fotósorozatát alkotnák a galériában látható képek a félárván maradt, pénzért szomorúan pózoló gyerekekkel, ha a fotókért a Sun hírlaptól járó díjat az édesapa nem egy hospice-alapítványnak ajánlotta volna fel. Így azonban az ön megríkatása mellett a képek másik célja nem a pénzkeresés, hanem a jótékonyság, ezért nyugodtan elolvashatja a hozzájuk tartozó szomorú-megható történetet.

Paul és Val Kingdon egy brit házaspár; két kisfiuk, Matt és Alex most 12 és 10 évesek. Az édesanya 2006 nyarán, 34 évesen egy csomót talált a mellében. A csomó rákos daganatnak bizonyult, így az asszonyt megműtötték és kemoterápiát kapott. A betegség azonban visszatért és továbbterjedt, majd 2008 novemberében azt a hírt közölték Val Kingdonnal, hogy áttétek vannak a csontjaiban és a májában, és csak hónapjai vannak hátra.

A 2008-as karácsonyt tehát a két szülő abban a tudatban ünnepelte meg, hogy az minden bizonnyal az utolsó lesz négyesben, de a kisfiúk csak annyit tudtak, hogy anyukájuk beteg. Val Kingdon mindent megtett, hogy ez a karácsony a lehető legszebb legyen gyermekei számára, és ugyanúgy ünnepeltek, mint korábban.

A további kemoterápia már nem segített az asszonyon, így a kezelések folytatása helyett élete utolsó heteit csak családjának szentelte. Elmentek a gyerekekkel együtt Eurodisneybe, a férj és a feleség egy ünnepségen megerősítette esküvői fogadalmát - ezt is a hospice-alapítvány segített nekik megszervezni. Videóra vettek rengeteg egyszerű, apró mozzanatot a hétköznapi életből, például ahogy az anyuka spagettit főz vagy lefekteti a gyerekeket aludni.

Val Kingdon összeállított egy-egy dobozt is a fiainak, tele mindenféle emlékekkel: levelekkel, fotókkal, ruhadarabokkal, más olyan tárgyakkal, amik a fiúkat gyerekkorukra és édesanyjukra emlékeztetik majd. Az asszony egy szobrot is készíttetett saját kezéről, arra gondolva, hogy bár nem lehet majd ott a kisfiaival további életük során, azért a gyerekek így legalább néha megfoghatják majd a kezét. Azt is ekkor rendelte el, hogy a halála után járó éves nyugdíjat minden évben karácsony előtt fizessék ki férjének, hogy ő abból az anya nevében karácsonyi ajándékot vehessen a fiúknak.

Végül 2009 júliusában Mattnek és Alexnek is meg kellett mondani, hogy édesanyjuknak már nincs sok ideje hátra. „Alex elbújt a dívány mögött, és mindketten csak sírtak és sírtak” - meséli erről a szörnyű pillanatról az édesapa. Az édesanya ekkor adta át az emlékekkel teli dobozokat. 2009 augusztusában Val Kingdon meghalt.

Az első, csak hármasban töltött karácsonyon Matt egy mobiltelefont, Alex egy iPodot kapott édesanyjától, azaz az általa hátrahagyott pénzből. Minden családi hagyományt azóta is ugyanúgy folytatnak, például a karácsonyi vacsorát mindig ugyanabban az étteremben költik el, ahova az édesanya életében is jártak. Val Kingdon kedvenc színe a rózsaszín volt, ezért az özvegy férj és a két fiú az ő tiszteletére minden karácsonyon felvesz valami rózsaszín ruhadarabot - ezzel is az elhunytra emlékeznek.

Ez a mostani lesz a harmadik karácsony, amit a fiúk anyjuk nélkül töltenek majd, és bár a sajtófotózás kedvéért Mattet és Alexet már most beültették egy fa alá ajándéknak tűnő dobozokkal a kezükben, az igazi ajándékot valószínűleg csak karácsonykor kapják majd a srácok. Az így készült fotókat a történettel együtt eladták a lapoknak, és az értük kapott pénzzel azt a hospice-alapítványt támogatják, amelyiknek tagjai Val Kingdonnak segítettek, amikor haldoklott.