Brit tudósok alább részletezett kutatásából vagy az derült ki, hogy a férfiak (már) nem szőkéket részesítik előnyben, vagy az, hogy az alanyként kiválasztott csajnak a barna hajszín áll a legjobban. A Scandinavian Journal of Phychology azt tette közzé ugyanis, hogy a University of Westminster kutatói egy nőt három londoni szórakozóhelyen vetettek be a tudomány érdekében, mindhárom helyen három alkalommal, három eltérő hajszínnel. A tesztcsaj először barna volt, aztán a második menetre kihidrogénezték szőkére, majd harmadszorra átfestették a haját vörösre.

Azt vizsgálták, hogy a három különböző alkalommal hányan szólítják le a hölgyet, sőt, később 130 férfinak a nő három eltérő fazonú fotóját is megmutatták, hogy értékeljék őket. A papírforma részben bejött, ahogy az a brit tudósoknál gyakran lenni szokott: kiderült, hogy a férfiak tényleg butábbnak (tudományosan: kevésbé intelligensnek) és könnyebben felcsíphetőnek nézik a szőke nőket. Ugyanazt a nőt szőkén 60-szor szólították le, barnán 42-en, vörösen 18-an. Az is várható volt, hogy a barnára mondják majd a legtöbben, hogy intelligens, ez így is lett, de meglepő módon a fotóról való értékeléskor azt mondták az urak, hogy a barna hajú nő a legvonzóbb is a három lehetőség közül.

julia450

Ha ez igaz, akkor a férfiak szemében a szőke nő a kevésbé vonzó, de mégis az ilyen csajokhoz mennek inkább oda, nyilván mert úgy gondolják, hogy a hidrogénbombázóknál jobbak az esélyeik a sikerre (értsd: a szexre), mint az okos barnáknál.

Egy Viren Swami nevű kutatónő szerint azonban az is lehet, hogy csak a divat változásait mutatják az eredmények. Szerinte a ’60-as évektől a Jackie Kennedy által megtestesített nőtípus volt az ideál, de tőle a ’70-es, ’80-as években átvették a vezetést a szőkék. Az ő korszakuknak azonban betett a buta szőke nő egyre inkább negatív kontextusban szereplő sztereotípiája, így most újra a barnák vannak nyeregben. Fent Julia Roberts példáján láthatják a barna és a szőke közötti megjelenésbeli különbséget.