Ha a férfiak úgy érzik, hogy túl kevés a nő, impulzívabbá válnak, kevesebbet tesznek félre, viszont többet kérnek kölcsön. Erre a University of Minnesota kutatói jöttek rá a Science Daily tudósítása szerint, méghozzá alapvetően az állati viselkedésből kiindulva. Az állatvilágban ugyanis normális, hogy ha túl kevés a nőstény, a hímek közötti verseny egyre kiéleződik, és ugyanez a tendencia a mai napig megfigyelhető az emberek között is, csak manapság a férfiak jobb híján pénzük fitogtatásában versenyeznek.

A következtetés helyességét kísérletekkel próbálták igazolni. Az elsőben a résztvevő férfiaknak először újságcikkeket adtak olvasgatni. A csoport fele egy arról szóló álhírt kapott, hogy a helyi népességben magasabb a férfiak aránya, míg a csoport másik felének azt adták be, hogy a nők vannak többen. Ezután a résztvevőknek azt kellett meghatározni, hogy egy bizonyos összegű havi fizetésből ők mennyit tennének be a takarékba, és hogy mennyi kölcsönt vennének fel valami égető kiadáshoz. Az a csoport, amelyik arról olvasott előtte, hogy kevesen vannak a nők, 42%-kal kevesebbet tett félre képzeletbeli fizetéséből, és 84%-kal több hitelt vett fel.

Egy másik kísérletben fotókat mutattak férfiaknak. Volt, akiknek a képén több nő volt és kevesebb férfi, a többiek képén viszont fordított volt az arány. Ezután arra kellett választ adni, hogy mit választanának inkább: 20 dollárt azonnal vagy 30 dollárt egy hónap múlva. Természetesen azok, akiknek a kevés nőt tartalmazó fotót mutatták, általában az első lehetőséget választották, míg akinek sok nőt mutattak, megelégedett azzal, ha egy hónap múlva érkezik a pénz.

Érdekes módon a kutatók szerint maguk a férfiak nincsenek tudatában annak, hogy a nők általuk észlelt aránya ilyen hatással van rájuk. (Vagy legalábbis eddig nem voltak - reméljük, ezzel a poszttal sikerül minél több férfit felvilágosítani saját agyműködésével kapcsolatban.) A nők viszont állítólag pontosan tudják, hogy a férfiak hogyan érzik magukat csajhiány esetén.

Hölgyekkel is elvégezték ugyanis a fenti kísérleteket, és náluk nem volt megállapítható különbség a nőhiányos és a férfihiányos felvezetés között, azt viszont megfigyelték, hogy ha úgy érzik a nők, hogy az ő nemük van kisebbségben, akkor elvárják, hogy a férfiak több pénzt és figyelmet szenteljenek nekik. Azaz pontosan azt várják el a férfiak, ahogy azok maguktól viselkednek is.

De ez eddig még mindig csak teória, úgyhogy a kutatók a demográfiai adatokat is megnézték. Találtak két, egymástól kevesebb, mint 150 km-re fekvő amerikai kisvárost Georgia államban, Columbust és Macont. Az előbbiben egy egyedülálló nőre 1,18 egyedülálló férfi jut, azaz csajhiány van, míg az utóbbiban egy nőre 0,78 férfi jut, azaz itt túlkínálat van nőkből. A fenti teóriának megfelelően a nőhiányos Columbusban az egy főre eső adósság 3479 dollárral (kb. 800 000 Ft-tal) volt magasabb, mint a többségében nők által lakott Maconban.

Persze választhattak volna az USA-nál sokkal érdekesebb országot is a nemek arányának felborulása témájában, hiszen Kínában egyre súlyosbodó probléma, hogy az egykerendszer markáns férfitöbbséghez vezetett. Ha a fentieknek hinni lehet, Kínának nemcsak népességfogyással kell szembenéznie, hanem a lakosok drasztikus eladósodásával is, hiszen a nőre pályázó kínaiak ész nélkül költekezni fognak.